Factuur verkopen: zo werkt het

Uitleg en stappenplan voor ondernemers

factuur-administratie-controle-boekhouding-factoring
MKBSD - Man op laptop in kantoor omgeving Wet VBAR

Zo zorg je voor meer werkkapitaal zonder tussenkomst van de bank

Je bent waarschijnlijk bedreven in het verkopen van producten of diensten. Maar wist je dat je ook je facturen kunt verkopen? Dan hoef je niet te wachten tot je klant betaalt en krijg je direct je geld. Hoe werkt dat precies? We geven je uitleg en een stappenplan.

Factuur wordt vaak te laat betaald

Hoe vaak check jij je zakelijke bankrekening? Veel ondernemers hebben last van klanten die pas op de vervaldatum betalen, te laat betalen of helemaal niet betalen. Dat zijn grote ergernissen voor ondernemers. Als je lang moet wachten op je geld, kun je misschien jouw eigen facturen niet betalen. Het wordt helemaal vervelend als je jezelf geen geld kunt uitkeren om van te leven. Zeker met een klein bedrijf kun je daar veel last van hebben. Je facturen verkopen zou dan wel eens een goede oplossing kunnen zijn.

Factuur verkopen: wat houdt dat in?

Facturen verkopen (vorderingen verkopen) wordt ook wel factoring Hierbij verkoop je een of meer facturen die jij normaliter naar je klanten stuurt. Die factuur ‘verkoop’ je nu aan een andere partij, meestal is dat een factoringmaatschappij. Een voorbeeld van zo’n partij is Svea Finans. Zij betaalt jou vervolgens binnen 24 uur het factuurbedrag tegen een kleine vergoeding, vaak een percentage van het factuurbedrag dat wordt ingehouden op de uitbetaling. Je kunt nieuwe facturen verkopen, maar tegen bepaalde voorwaarden soms ook openstaande facturen verkopen.

Vervolgens betaalt jouw klant het factuurbedrag aan de factoringmaatschappij, die jouw wachttijd op zich neemt. Door je factuur te verkopen heb jij dus direct je geld.

Factuur verkopen, welke voorwaarden zijn er?

Factoring is er in verschillende vormen. Bij bepaalde partijen kun je een losse vordering verkopen, bijvoorbeeld een factuur van een klant die vaak te laat betaalt. Maar je kunt ook al je facturen verkopen en zo je gehele debiteurenbeheer uitbesteden. Bij veel partijen kun je alleen je facturen voor zakelijke klanten verkopen (B2B), die afgeronde opdrachten betreffen waarbij jouw klant ook kredietwaardig dient te zijn.

Verschil tussen factuur verkoop en uitbesteden aan incassobureau

Je kunt een factuur ook uitbesteden aan een incassobureau. Ook in dit geval krijg je het geld niet van je klant, maar van een tussenpersoon. Toch is er een groot verschil met factoring. Een incassobureau schiet het factuurbedrag namelijk niet voor. Pas na een succesvolle incasso krijg je jouw geld. Dat kan even duren, want een incassobureau is speciaal voor het innen van facturen van wanbetalers en die schakel je pas in als je de factuur zelf niet geïnd krijgt. Terwijl factoring een financiering is die het werkkapitaal direct vrijmaakt door het verkopen van nog te factureren facturen. Bij incasso besteed je dus het incassotraject uit en bij factoring verkoop je je factuur.

Uitzondering: er zijn tegenwoordig ook incassobureaus die facturen kopen in de vorm van factoring. Controleer goed voor welke vorm je met een incassobureau in zee gaat.

Factuur verkopen: hoe werkt het?

Als je gaat samenwerken met een factoringmaatschappij, is de procedure vaak heel simpel. Je kunt ervoor kiezen om losse facturen te verkopen of alle facturen te verkopen. Vervolgens kies je een factoringmaatschappij, zoals Svea Finans. Zij geeft je snel advies wat het beste bij je past, en legt uit welke tarieven ze rekent. Ben je akkoord? Dan kun je jouw facturen gaan aanbieden aan de factoringmaatschappij.

De factoringmaatschappij controleert deze facturen op volledigheid en checkt de kredietwaardigheid van je klant. Bij de acceptatie kijkt zij naar jouw cijfers, maar staat de kredietwaardigheid van je opdrachtgever voorop. Die moet de factuur uiteindelijk wel kunnen betalen. Als je een factuur verkoopt wordt het eigendom van je factuur overgedragen. Jouw klant krijgt hiervan ook bericht, op deze manier wordt alles juridisch dichtgetimmerd. De factoringmaatschappij is vanaf nu de eigenaar van je factuur en gaat wachten op de betaling van jouw klant. Als de betaling uitblijft gaan ze achter de betaling aan.

Stappenplan vordering verkopen

Hoe werkt het verkopen van een factuur precies? Het gaat vaak om deze vier stappen:

  1. Je stuurt de factuur naar de koper (factoringmaatschappij)

  2. De koper controleert je factuur

  3. Na akkoord betaalt de koper het geld direct aan jou uit (vaak binnen 24 uur) en neemt hiermee het kredietrisico van jou over

  4. De koper wacht op de factuurbetaling van je klant en voert debiteurenbeheer uit wanneer de betaling uitblijft

Vraag aan het factoringbedrijf welke methoden er precies worden gebruikt om -indien nodig- de betaling te innen bij je klant. Je mag ervan uitgaan dat ze dit op een professionele manier aanpakken. Want ook zij willen niet dat de relatie met je klant in gevaar komt. Maar controleer dit wel altijd.

Een factoringbedrijf inschakelen brengt natuurlijk kosten met zich mee. Meestal gaat het om een percentage van het factuurbedrag. Dit wordt een factorfee genoemd. Vaak is dit tussen de 2% en 5%, maar het exacte percentage is afhankelijk van de kredietwaardigheid van jouw klant. Naast de kredietwaardigheid (hoe staat de klant er financieel voor) kijkt het factoringbedrijf naar de betaaltermijn van de in te dienen factuur (hoeveel dagen staat de factuur open?), maar ook naar factuurkenmerken, zoals het aantal en bedrag.

Facturen verkopen: voordelen en nadelen

Facturen verkopen is voor bedrijven een mogelijkheid om snel aan geld te komen. Dat kan veel voordelen opleveren voor je bedrijf. Maar natuurlijk zijn er ook risico’s waar je rekening mee moet houden. Het is aan jou om de voor- en nadelen goed tegen elkaar af te zetten.

Voordelen facturen verkopen

Dit zijn de grootste voordelen van facturen verkopen:

  • Je kunt je cashflow op gang houden

  • Het is een flexibele vorm van financiering

  • Je hebt geen stress meer over wanbetalers

  • Het factoringbedrijf kent de (juridische) procedures

  • Je hebt meer tijd voor andere zaken

Een van de belangrijkste voordelen van facturen verkopen is dat je direct meer financiële ruimte krijgt. Je hoeft niet meer te wachten tot je klant betaalt, maar hebt het geld direct op je bankrekening. Zeker in financieel zware tijden kan het prettig zijn direct Je factuur betaald te krijgen. Met andere woorden: je krijgt directe liquiditeit terwijl je geen debiteurenrisico meer loopt.

Daarnaast krijg je meer tijd om te ondernemen. Debiteurenbeheer kan jou of je werknemers veel tijd en energie kosten. Zeker als klanten niet op tijd betalen. Door facturen te verkopen kun je volledig gefocust blijven op je onderneming. Je hebt geen administratief gedoe meer om je klant in beweging te brengen. Je hoeft ook niet meer nachten wakker te liggen omdat je niet weet of, en wanneer jouw geld binnenkomt.

Nadelen facturen verkopen

Facturen verkopen heeft ook nadelen. Dit zijn vijf belangrijke zaken om over na te denken:

  • Het kost je geld: meestal een bepaald percentage per factuur

  • Het verschil in betaling moet je in je boekhouding verwerken

  • Facturen moeten aan de voorwaarden van het factoringbedrijf voldoen

  • Het contact met je klant heb je niet volledig in eigen hand

  • Het factoringbedrijf krijgt toegang tot een deel van je financiële gegevens

Zorg dus dat je weet met wie je zakendoet als je een vordering verkoopt. Je wil natuurlijk niet dat een factoringbedrijf jouw klant verkeerd behandelt. Controleer vooraf dus goed met wie je in zee gaat.

Tip: op de website van factoringbedrijf Svea Finans krijg je tips hoe je factoringbedrijven kan vergelijken.

Wat vind je van dit artikel?

Pauline Veenstra

Auteur

Pauline Veenstra

Als freelance copywriter schrijf ik voor veel verschillende ondernemersplatforms, waaronder MKBSD. Ik vind het ontzettend leuk om de verhalen van ondernemers vast te leggen, het starten van een eigen bedrijf is immers een groot avontuur! Verder houd ik ervan om complexe thema’s als financiering en belastingzaken uit te leggen op een manier die voor iedereen begrijpelijk is. Zo hoop ik jouw leven als ondernemer net wat gemakkelijker te maken.