Hoeveel moet ik betalen als ik muziek draai in mijn bedrijf?
En hoe zit het de kosten voor BumaStemra?
Muziek zorgt voor een prettige en ontspannen sfeer in je bedrijf. Achtergrondmuziek in de winkel of in de horeca: je gebruikt al snel muziek in je bedrijf. Maar hoe zit het precies met licenties en kosten? Mag je Spotify gewoon aanzetten of krijg je dan BumaStemra op je dak? In dit artikel leggen we uit hoeveel je moet betalen als je muziek draait in je bedrijf, hoe het zit met de verschillende soorten muzieklicenties en de uitzonderingen op het auteursrecht
Moet ik de factuur van Stichting Reprorecht betalen?
Wettelijke vergoeding voor auteursrechten
Heb je een factuur gekregen van Stichting Reprorecht? Je wordt niet opgelicht, het is een echte factuur voor het vergoeden van auteursrechten. Wat houdt dat in? En moet je de factuur altijd betalen? MKB Servicedesk krijgt veel vragen over de factuur van Stichting Reprorecht en daarom hebben wij alle informatie voor je op een rij gezet.
Regeling Reprorecht Bedrijfsleven
Waarom ontvang je een factuur?
Wij krijgen vaak de vraag van ondernemers of de Stichting Reprorecht wel echt is. En moet je de factuur die je van hen krijgt wel betalen? Wij zetten de feiten op een rij.
Merk en/of handelsnaam registreren
Waarom zou je je handelsnaam ook als merk registreren?
Niet elke handelsnaam is een merk en niet elk merk is een handelsnaam. Wat is het verschil en wanneer registreer je welke?
Een octrooi aanvragen: hoe doe ik dat?
Hoe kan ik mijn uitvinding beschermen?
Een octrooi, ook wel patent genoemd, is het exclusieve eigendomsrecht op je uitvinding. Dat voorkomt dat anderen jouw uitvinding, proces of product gaan maken, gebruiken, doorverkopen, verhuren of leveren.
Een wereldoctrooi aanvragen
Is het zinvol en wat zijn de kosten?
Indien je je uitvinding wereldwijd wilt exporteren kun je een wereldwijd octrooi aanvragen. Hierdoor is je vinding in een groot aantal landen beschermt. Deze procedure is echter erg kostbaar, maar brengt ook voordelen met zich mee. Hoe je een wereldoctrooi aan moet vragen en welke kosten ermee gemoeid zijn lees je in dit artikel.
Hoe zit het met Intellectueel eigendom bij verkoop van het bedrijf
Wat zijn de problemen die zich kunnen voordoen?
Intellectueel eigendom waaronder merken, modellen en octrooien vallen, vormen een belangrijk deel van de waarde van een onderneming.Bij de verkoop van een bedrijf of bij een bedrijfsoverdracht is het belangrijk te weten of de verkoper daadwerkelijk gerechtigd tot verkoop van de producten en de daarmee verbonden intellectuele eigendomsrechten.
Help! Iemand gebruikt mijn domeinnaam
Over domeinnamen en intellectueel eigendom
Een goede internetsite is tegenwoordig onmisbaar voor menig ondernemer. Maar in de strijd om de beste domeinnaam, komt het wel eens voor dat iemand anders (bijna) dezelfde URL heeft als jij. Wat doe je dan?
Hoe bescherm ik een model?
En hoe werkt het modellenrecht en modelregistratie?
Als ontwerper of ondernemer ontwikkel je vaak je eigen producten. Je wilt je ontwerpen exclusief houden en voorkomen dat anderen ze namaken. Om dat te bereiken, kun je je ontwerpen als tekening of model laten registreren. Wat de mogelijkheden bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE) zijn, lees je in dit artikel.
Registreren
Hoe registreer ik een idee?
Het zal je maar gebeuren. Je hebt een goed idee voor een nieuw product en kiest ervoor het te ontwikkelen. Vlak voordat je klaar bent, brengt een concurrent eenzelfde soort product op de markt. Om te bewijzen dat je het idee ook al verzonnen had, kun je het laten registreren.
Geheimhouding tussen partijen
Hoe kan ik mijn product het best beschermen?
Geheimhouding is één van de vijf middelen om je product te beschermen. Het kost je niets maar is meteen ook de meest risicovolle. Geheimhouding is namelijk puur een afspraak tussen twee partijen.
Wat is een merklicentie overeenkomst?
Wat is een licentie?
Een merklicentie houdt in dat de merkhouder aan een ander toestemming verleent om van zijn merk gebruik te maken. Dat kan een Holding zijn die aan een dochterbedrijf een licentie geeft, maar ook is een licentie uitermate geschikt om een bepaalde winkelformule snel in de markt te zetten door het verlenen van licenties. Dit franchisen komt veel voor.
Intellectuele eigendomsrechten
Welke rechten heb je?
Intellectuele eigendomsrechten is een verzamelnaam voor een aantal rechten die je als bedenker van werk hebt. Het kan gaan om logo’s of naamgevingen die je voor het bedrijf hebt verzonnen.
Mag je een merknaam van iemand anders gebruiken?
Naam gebruiken van merk dat niet actief wordt gebruikt
Stel, je wilt een merknaam voor je bedrijf gaan gebruiken. Dat merk is echter al door een andere ondernemer geregistreerd, maar die maakt er niet actief gebruik van. Mag je het merk dan voor je eigen bedrijf inzetten?
Wat gebeurt er als ik geen licenties regel en toch muziek draai?
Wanneer pleeg ik inbreuk op auteursrecht?
Dankzij het muziekauteursrecht heeft de muziekauteur als enige zeggenschap over zijn werk. Wanneer anderen zijn muziek bijvoorbeeld uitvoeren, kan hij daarvoor een vergoeding vragen. En hij kan in verzet komen wanneer de uitvoering tegen zijn zin plaatsvindt.
Vervalt een octrooi bij een faillissement?
Hoe zit het met patentrechten in geval van een faillissement?
Als je faillissement is aangevraagd, komen allerlei vragen op je af. Ook belangrijk: hoe zit het met je octrooirechten (ook wel patent genoemd) bij een faillissement.
Een televisie in de zaak: mag dat zomaar?
De regels omtrent zakelijk gebruik van tv en video
Een voetbalwedstrijd uitzenden op een groot scherm of in je winkel een videofilm vertonen. Soms is het zakelijk gebruik van tv en video onderdeel van de bedrijfsformule of wordt het ter ontspanning aangeboden.