Kleineondernemersregeling: wat is het en hoe vraag ik het aan?
Vrijstelling van btw voor kleine ondernemingen
Draai je minder dan € 20.000 per jaar? Dan kun je kiezen voor de kleineondernemersregeling (KOR). Als je gebruikmaakt van de KOR, ben je vrijgesteld van btw (of: omzetbelasting). Dat is voor veel kleine ondernemingen een interessante optie. Hoe werkt de kleineondernemersregeling en wat verandert er per 1 januari 2025?
Btw-tarieven in Nederland: alle percentages en vrijstellingen
Het hoog btw-tarief, het laagtarief, het nultarief en de vrijstellingen
Zodra je goederen of diensten levert, ben je als ondernemer verplicht btw te berekenen. Nederland kent drie soorten btw-tarieven: het hoge btw-tarief, het lage en het nultarief. Maar welk tarief moet je voor een product of dienst berekenen?
Btw verleggen en verleggingsregeling: zo werkt het
Wanneer je btw moet verleggen en hoe je het aanpakt
Btw verlegd: hoe werkt het precies en in welke situaties heb je te maken met btw verleggen? En hoe zit het met je btw-aangifte? Zo zit de verleggingsregeling in elkaar.
Btw-aangifte doen: handleiding voor ondernemers
Btw-aangifte doen? Lees dan eerst deze uitleg en onze tips!
Wat en wanneer doe je btw-aangifte? Hoe doe je aangifte omzetbelasting? En met welke 9 tips moet je rekening houden? Zo zit het met de btw-aangifte voor ondernemers.
Relatiegeschenk aftrekbaar? Btw-regels voor zakelijke geschenken
De btw-regels rond relatiegeschenken
Een fles wijn, een pen met jouw logo of iets persoonlijks. Om de relatie met je klanten of leveranciers warm te houden kun je een geschenk geven. Voor zakelijke cadeaus gelden bijzondere btw-regels. Wanneer is iets een relatiegeschenk? En is de btw op relatiegeschenken aftrekbaar?
Btw producten & diensten buiten de EU: alles wat je moet weten
Wat je moet weten over btw als je zakendoet in landen buiten de EU
Als ondernemer in Nederland met een btw-id heb je te maken met btw-regels van Nederland. Maar als je zakendoet met klanten in andere landen, zul je rekening moeten houden met de btw-regels van zowel Nederland als het land in kwestie. In dit artikel zullen we ons focussen op zakendoen met landen buiten de EU. Wat moet je weten over btw buiten de EU, bijvoorbeeld de btw op diensten die je levert en de btw op de inkoop van goederen in het buitenland?
Fiscale eenheid btw: voorwaarden, gevolgen & btw-aangifte
De voorwaarden, de gevolgen voor de btw-aangifte en meer
In sommige gevallen ziet de Belastingdienst meerdere ondernemingen samen als een fiscale eenheid voor de btw. Wat is een fiscale eenheid btw en hoe werkt het?
Ondernemer voor de btw: btw-plichtig of niet?
Zzp'er, starter, bv'er: welke ondernemers moeten btw rekenen?
Je bent btw ondernemer als je zelfstandig een bedrijf of een beroep uitoefent. Je kunt je activiteiten uitoefenen in de vorm van een eenmanszaak, een maatschap, een bv of een nv.
Uitstel btw-aangifte: hoe kan je het aanvragen en wat zijn de betalingsregelingen?
Veelgestelde vragen over het niet of te laat je btw afdragen aan de Belastingdienst
Je moet elk kwartaal de btw op tijd te betalen aan de Belastingdienst. Maar het kan wel eens gebeuren dat je dit niet lukt door omstandigheden. Kun je dan uitstel btw-aangifte aanvragen?
Prive auto zakelijk rijden? Alles over btw privégebruik auto
Alles over btw-aftrek bij zakelijk gebruik van de privéauto
Ondernemers die hun privéauto zakelijk rijden, vragen zich soms vaak af hoe het zit met de btw op bijvoorbeeld de brandstof. En of de btw over het zakelijk deel van het autogebruik aftrekbaar is. In dit artikel leggen we je uit hoe het zit met de btw als je een privéauto zakelijk rijdt.
Btw op speelgoed: wat je als ondernemer moet weten
En wat als dit gecombineerd is met snoep?
Je verkoopt als ondernemer speelgoed in de winkel of webshop. Welk btw-tarief moet je daarvoor hanteren? En hoe zit dat met producten waar speelgoed een onderdeel is van snoep?
Alles over export en btw: binnen en buiten EU
Wanneer moet ik btw betalen als ik zakendoe met het buitenland?
Het btw-tarief bij export van goederen is gesteld op 0%. Je kunt dus belastingvrij goederen verhandelen. Om geen btw te hoeven betalen, moet je wel kunnen bewijzen dat de goederen zijn uitgevoerd. Als je goederen levert aan een ondernemer binnen de EU, dan spreken we van Intracommunautaire Leveringen (ICL).
BTW op diensten buitenland: regels en uitzonderingen
Regels en uitzonderingen voor btw over diensten in het buitenland
Wanneer je als ondernemer binnen Nederland diensten verleent aan een klant, dan weet je dat je btw in rekening moet brengen. Maar hoe zit het met de btw als je diensten verricht voor een in het buitenland gevestigd bedrijf?
Btw webshop: zo zit het met verkopen naar het buitenland
De btw-regels voor e-commerce binnen en buiten de EU
Heb je een webshop en verkoop je ook producten over de grens? Dan gelden er specifieke regels voor het betalen van btw. Waar moet je rekening mee houden bij verkopen binnen de EU en daarbuiten?
Btw verrekenen auto: zo kun je die terugvragen
Alles over de btw-aftrek voor zakelijke autokosten
Als ondernemer mag je de btw verrekenen op zakelijke autokosten. Dit geldt voor alle autokosten zoals aanschafkosten, maar ook onderhouds- en brandstofkosten en zelfs parkeerkosten. De btw mag je dus terugvragen. Hiervoor gelden wel enkele voorwaarden. Welke dat precies zijn, leggen we in dit artikel uit.
Buitenlandse btw terugvragen: tips en valkuilen om op te letten
Hoe kun je buitenlandse btw terugvragen?
Als je producten of diensten levert aan het buitenland of juist importeert, krijg je te maken met btw in het buitenland. En btw in het buitenland werkt weer net iets anders. Wat met je hierover weten? Vandaar: btw buitenland, de regels en vooral: hoe kun je buitenlandse btw terugvragen?
Btw en de g-rekening: en hoe zit het met de verleggingsregeling?
Moet ik btw overschrijven naar een g-rekening?
Bedrijven gebruiken vaak een g-rekening om zich ervan te verzekeren dat een onderaannemer loonheffingen afdraagt. Dat is vaak inclusief btw en soms exclusief, want in sommige gevallen maken bedrijven gebruik van de verleggingsregeling. Hoe zit het met btw, de g-rekening en de verleggingsregeling?
Btw-nummer en omzetbelastingnummer: alles wat je moet weten
Het btw-identificatienummer, omzetbelastingnummer en hoe je ze kunt opzoeken
De Belastingdienst hanteert twee btw-nummers als je ondernemer voor de btw bent: het btw-identificatienummer en omzetbelastingnummer. Wat zijn het en hoe gebruik je ze?