Geld lenen voor je bedrijf? Dit is de top 5 financieringsvormen

Top 5 financieringsvormen voor het mkb

euro-currency-biljetten-geld
Hoe regel je bedrijfsfinanciering? - Hero

Whitepaper: Hoe regel je bedrijfsfinanciering?

Heb je extra geld nodig voor je bedrijf? Dan kun je zakelijke financiering aanvragen bij verschillende instanties. Welke partijen zijn het meest relevant voor het midden- en kleinbedrijf? Deze top 5 geeft je een handig overzicht.

Geld lenen voor bedrijf, welke opties zijn er?

Of je nu een bedrijf wil starten, overnemen of laten groeien, vaak is er extra geld nodig om je plannen waar te maken. Waar kun je geld lenen voor je bedrijf? In Nederland zijn er inmiddels allerlei bronnen en vormen van financiering.

Lening voor bedrijven

Een lening voor je bedrijf is de meest gangbare vorm van financiering. Je leent dan een bepaald geldbedrag om te investeren in je onderneming. Na de afgesproken looptijd betaal je de lening in termijnen weer terug aan de financier. Meestal betaal je dan ook rente, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Zo kun je misschien bij vrienden, familie of andere bekenden een renteloze bedrijfslening krijgen.

Geld lenen voor bedrijf: de top 5

Van een lening bij de bank of investeerders tot leasing en crowdfunding. Er zijn verschillende mogelijkheden om je bedrijfsplannen te financieren. Hoe komen bedrijven in het mkb aan genoeg geld? Bekijk de top 5 op basis van de financieringsmonitor van het CBS.

1. Lening van de bank

De meeste ondernemers denken bij de aanvraag van een zakelijke lening nog steeds aan banken. Bij de bank kun je een aanvraag indienen voor een zakelijke lening of een andere kredietvorm. De bank zal dan eerst een kredietcheck en risicoanalyse uitvoeren, waarmee ze de kans op terugbetaling berekenen. Hoe meer zekerheid er is voor de bank, hoe lager het risico is en hoe lager de rente van de lening zal zijn.

Een nadeel van een lening bij de bank, is dat deze relatief hoge eisen stelt voordat ze een zakelijke lening toekennen. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat je met een gedetailleerd plan kunt laten zien hoe je het geld gaat inzetten, en hoe je het terug gaat betalen.

2. Private investeerders

Voor veel ondernemers is private equity een goed alternatief. Hierbij klop je aan bij een of meerdere private investeerders. Zij kunnen je geld lenen of geven in ruil voor een bepaalde tegenprestatie, zoals aandelen in je bedrijf. Er zijn in Nederland verschillende platforms waarop ondernemers met investeerders worden gekoppeld. Vooral kleine en innovatieve bedrijven gaan de samenwerking aan met investeerders. 

Deze manier van financieren is aantrekkelijk voor je bedrijf omdat private investeerders niet alleen geld meebrengen, maar ook kennis, ervaring en netwerken. Natuurlijk verwachten private investeerders wel wat terug voor hun geld. Houd er rekening mee dat ze vaak invloed krijgen op de beslissingen binnen je bedrijf. Dat kan ook een nadeel zijn.

3. Leasing

Na de bank en private equity is leasing de grootste vorm van financiering voor bedrijven in het mkb. Leasing is namelijk een interessante manier om bedrijfsmiddelen te financieren. Je leent dus niet direct geld, maar ‘huurt’ een bedrijfsauto, printer of machine. Hierdoor heb je minder werkkapitaal nodig, en heb je meer financiële speelruimte om te ondernemen. Leasing is de afgelopen jaren populairder geworden als financieringsmogelijkheid. 

4. Factoring

Een andere manier om je hoeveelheid werkkapitaal te vergroten is factoring. Je laat daarmee je facturen vooruitbetalen door een tussenpartij. Een factoringmaatschappij betaalt dan alvast het uitstaande bedrag of een groot deel daarvan. Daardoor heb je sneller je geld en kun je weer investeren in andere zaken.

Factoring heb je in verschillende vormen. Je kunt losse facturen uitbesteden, bepaalde klanten die laat betalen of zelfs je volledige debiteurenbeheer. In ruil daarvoor betaal je een vergoeding. Of factoring voor jou rendabel is, hangt af van de vorm die je kiest en van het rentepercentage dat het factoringbedrijf in rekening brengt. Vooral de flexibele vorm van factoring is aantrekkelijk voor kleine en middelgrote bedrijven.

5. Geld lenen via crowdfunding

Ook crowdfunding is een aantrekkelijke vorm van financiering voor ondernemers. Via crowdfunding kun je via internet geld lenen voor je bedrijf van een grote groep bekenden en onbekenden (de crowd). Dit gaat via een online crowdfundingplatform waarop je jouw plan kan presenteren aan individuele investeerders. Het is gebruikelijk om je investeerders een soort tegenprestatie te leveren, zoals een gratis product of dienst, of een korting. Een bijkomend voordeel van crowdfunding is dat je meteen ontdekt of er een achterban is voor je bedrijfsplannen.

Tip: Lees meer over financiering zonder tussenkomst van de bank.

Geld lenen voor je bedrijf zonder de bank?

Veel ondernemers zijn op zoek naar een alternatief voor financiering bij de bank. Dat komt doordat traditionele financiële instellingen vaak hoge eisen stellen aan een aanvraag, en een laag acceptatiepercentage hebben. Ook duurt het vaak lang voordat een aanvraag eenmaal is goedgekeurd, en je het geld op je zakelijke rekening hebt staan. Dat is vervelend als je snel wilt kunnen inspelen op kansen.

Daarom kiezen veel bedrijven voor financiering via fintech-bedrijven. Hier kun je een gratis en geheel vrijblijvende offerte voor een zakelijke lening tussen de € 1.000 en € 200.000 aanvragen. Dit gebeurt volledig online, zonder dat je jaarcijfers of een bedrijfsplan nodig hebt. Het geld staat binnen 24 uur op je rekening en je kunt aflossen wanneer je wilt, zonder extra kosten.

Het belang van eigen geld inbrengen

Als je de mogelijkheid hebt om eigen geld in te brengen, dan is dat een groot voordeel. Een financier zal eerder met je in zee gaan als hij ziet dat je ook eigen vermogen investeert. Daarmee deel je het risico. De rente van de bedrijfslening zal dan ook lager zijn. Eigen geld inbrengen is vaak een must voor andere financiers.

Lees ook: Hoe kun je voordelig lenen aan je bv?


Wil jij meer weten over zakelijk lenen voor ondernemers? Bekijk dan hier de themapagina over dit onderwerp.

Wat vind je van dit artikel?

Pauline Veenstra

Auteur

Pauline Veenstra

Als freelance copywriter schrijf ik voor veel verschillende ondernemersplatforms, waaronder MKBSD. Ik vind het ontzettend leuk om de verhalen van ondernemers vast te leggen, het starten van een eigen bedrijf is immers een groot avontuur! Verder houd ik ervan om complexe thema’s als financiering en belastingzaken uit te leggen op een manier die voor iedereen begrijpelijk is. Zo hoop ik jouw leven als ondernemer net wat gemakkelijker te maken.