Mkb financiering: hoe kom ik aan geld voor mijn onderneming?
Alle opties op een rij om financiering te vinden voor je bedrijf
Als ondernemer heb je soms net wat extra geld nodig, bijvoorbeeld om te starten of om groeiplannen te financieren. In dit artikel lees je alles over financiering voor mkb-bedrijven.
Hoe kom je aan geld voor je bedrijf?
Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (2023) blijkt dat ongeveer 12% van het mkb jaarlijks extern geld nodig heeft. Er zijn allerlei mogelijkheden om financiering te krijgen. De bank is de bekendste geldverstrekker, maar uit onderzoek van Stichting MKB Financiering blijkt dat mkb'ers steeds vaker financiering buiten de bank om vinden. Het totaal aan non-bancaire leningen van mkb'ers is in 2023 met 27% gegroeid, naar een totaalbedrag van ruim 5,1 miljard. Lease is de populairste vorm van alternatieve financiering (33%), gevolgd door factoring (24%), directe leningen (18%) en crowdfunding (18%).
Hoe maak je de juiste keuze voor financiering? Het hangt allemaal af van jouw type bedrijf, jouw reputatie als ondernemer en de onderbouwing van je plan. Hoe beter je investeerders kunt overtuigen van het feit dat ze hun geld terugkrijgen, hoe meer mogelijkheden. Bereid je verder goed voor en wees op de hoogte van alle risico's en voorwaarden.
Lenen bij de bank
De bekendste manier om een zakelijke lening aan te vragen, is bij de bank. Houd er rekening mee dat de eisen voor een zakelijke lening streng zijn.
Je moet goed onderbouwen waar je het geld voor nodig hebt en hoe je van plan bent om het terug te betalen. Die onderbouwing geef je met je ondernemingsplan en financiële plan. Daarin beschrijf je precies waar je het geld voor gaat gebruiken en hoe en wanneer je het terug kunt betalen.
Hoe lang je ondernemer bent, hoe groter de kans dat de bank jou een lening of krediet verstrekt. Je kunt dan namelijk eenvoudiger bewijzen dat je een positief trackrecord hebt.
Non-bancaire financiering
Wil je liever geen financiering aanvragen bij de bank, of kom je niet in aanmerking? Er zijn verschillende alternatieve financieringsmogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld een zakelijke lening aanvragen bij online financiers. Dit is vaak een stuk eenvoudiger en de acceptatiegraad van zulke fintech-bedrijven is meestal een stuk hoger dan bij de bank.
Zakelijk vastgoed
Een andere mogelijkheid is vastgoedfinanciering. Als je als ondernemer specifiek op zoek bent naar financiering voor zakelijk vastgoed, zijn daar volop mogelijkheden voor. Je kunt ook vastgoed herfinancieren, zodat je meer werkkapitaal vrij hebt. Bij onze kennispartner Mogelijk kun je bijvoorbeeld terecht voor het financieren of herfinancieren van alle soorten zakelijk vastgoed. Lenen kan al vanaf € 50.000. Met deze quickscan ontdek je snel welke leensom haalbaar is.
Mkb financiering via microfinanciering
Heb je maximaal € 50.000 aan financiering nodig? Dan is een microkrediet misschien wel iets voor jou. Een microkrediet is speciaal voor kleine (startende) ondernemers die moeite hebben om financiering via de bank te krijgen. Vaak bieden aanbieders van microfinanciering meer coaching en ondersteuning, omdat kleine ondernemingen vaak meer begeleiding nodig hebben dan banken bieden.
Mkb financiering vanuit de overheid
Wist je dat je ook financiële hulp kunt krijgen vanuit de overheid? De overheid wil ondernemerschap namelijk stimuleren. Een voorbeeld is de borgstellingsregeling voor het midden- en kleinbedrijf (BMKB). Een financier (bijvoorbeeld de bank) vraagt de BMKB voor je aan. Als je aan de voorwaarden voldoet, zal de overheid garant staan voor een deel van je lening. De bank zal je dan sneller een lening geven.
Besluit Bijstandsverlening Zelfstandigen (BBZ)
Wie vanuit een uitkering een bedrijf wil beginnen, kan via het Besluit Bijstandsverlening Zelfstandigen (BBZ) een lening aanvragen. Daarnaast kun je een beroep doen op een periodieke uitkering voor levensonderhoud gedurende drie jaar en een vergoeding ontvangen voor begeleiding.
Heb je al een bedrijf, maar verkeer je tijdelijk in zwaar weer? Ook dan kan je een beroep doen op de BBZ. De sociale dienst van jouw gemeente kan je meer vertellen over de mogelijkheden en de aanvraag.
Financiering mkb: regelingen voor innovatieve bedrijven
Heb jij een vernieuwend bedrijfsplan?
Als je onderzoek doet naar technologische vernieuwing kun je een tegemoetkoming van de loonkosten (WBSO) aanvragen. Als je een baanbrekende, risicovolle innovatie op het oog hebt, kun je eventueel aanspraak maken op innovatiekrediet.
Nog meer subsidies voor het mkb
Daarnaast zijn er ruim 300 soorten subsidies die speciaal op ondernemers gericht zijn. Over het algemeen kom je voor subsidie in aanmerking als je je richt op de volgende activiteiten:
Subsidies voor internationaal zakendoen
Verminderen van uitstoot van schadelijke stoffen
Private equity
Misschien is een investering van een private investeerder wel iets voor jou. Dit soort investeerders helpen je niet alleen met geld, maar ook met hun kennis en ervaring. Je kunt hen vragen om een zakelijke lening in ruil voor een bepaalde tegenprestatie. Meestal gaat het hierbij om aandelen in je bedrijf. Denk dus voordat je met een private investeerder in zee gaat goed na of je dit wilt.
Lees meer over private equity
Crowdfunding
Via crowdfunding kun je geld lenen van een grote groep ‘gewone mensen’. Dit doe je via een online platform.Via het platform presenteer je je plannen en onderbouw je hoeveel geld je daarvoor nodig hebt. Wie enthousiast is over jouw idee, kan geld doneren of lenen. Veel ondernemers geven hun supporters een bedankje zoals een gratis product of dienst.