Groeien met hulp van business angels

Private investeringen op het gebied van innovatie, productontwikkeling en werkkapitaal

business-angle-investeren-financiering-overleg-kantoor-meeting
MKBSD WP - Financieringsvormen 1920 x 1280

Hoe regel je bedrijfsfinanciering?

Je hebt als startende ondernemer goud in handen: het ontwikkelde product begint aan te slaan bij de markt en nu maak je plannen om te groeien. Daarom ben je op zoek naar geld om die groei te realiseren. Misschien is een business angel net wat je zoekt.

Wat is een business angel?

Business angels worden ook wel informal investors genoemd. Deze informele investeerders zijn vaak (oud-)ondernemers die hun vermogen, zakelijke ervaring en kennis inzetten om startups te helpen groeien. Business angels financieren particulier of via een groep andere investeerders in je bedrijf. Vaak zit de toegevoegde waarde van hun investering in de kennis en het netwerk die ze meebrengen. 

Een voorbeeld: een ondernemer heeft zijn sporen verdiend in de printmedia-sector. Na zijn eigen bedrijf goed verkocht te hebben, investeert hij nu het verdiende kapitaal in nieuwe mediaformats. Zo kan hij zijn marktkennis goed inzetten, kan hij ondernemers van de toekomst helpen hun dromen waar te maken en nog steeds zijn bijdrage leveren aan het vormgeven van deze industrie. 

Dit voorbeeld laat zien dat een business angel anders opereert dan een durfkapitalist, of venture capitalist. Hoewel beiden investeren in startups, wat het nodige risico met zich meebrengt,  investeert een business angel meestal eigen vermogen, terwijl een durfkapitalist het vermogen van derden investeert. Daarnaast investeren particuliere investeerders meestal bedragen tussen de 25.000 tot 500.000 euro, terwijl venture capital fondsen bedragen vanaf 250.000 normaal vinden - tot ver in de miljoenen.

Wanneer schakel je business angels in?

Business angels zijn geïnteresseerd in startende bedrijven met groeipotentie. Zij kunnen het antwoord op de vraag zijn als je op zoek bent naar geld voor het opschalen van de productie, grote marketingcampagnes of die grote investering. In de vroege groeifase van je bedrijf is het betrekken van een business angel een uitkomst, omdat durfkapitalisten en banken dan minder tot niet geïnteresseerd zijn. 

Business angels investeren niet alleen met geld. Vaak willen ze nauw betrokken zijn bij het ondernemen zelf, deels om het rendement veilig te stellen. Dat kan op verschillende manieren: als adviseur, coach of mededirecteur. Dit hoeft niet per se te betekenen dat ze een meerderheid van de aandelen in bezit willen hebben. Veel business angels hebben een minderheidsaandeel in de bedrijven waar ze hebben geïnvesteerd.

Voordelen business angels

  • Investering in de vroege groeifase van je bedrijf: waar het geld van je spaarrekening, familie en goede vrienden niet (meer) toereikend is en durfkapitalisten en banken nog niet willen instappen, zijn business angels de ideale partner voor groeikapitaal (durfkapitaal). 

  • Niet alleen voor het geld: er zit vaak een enorme ondernemersdrive in business angels, dus ze doen het vaak ook om het ondernemersplezier te blijven ervaren.

  • Enorm netwerk: ze hebben in de jaren een groot netwerk opgebouwd en stellen die beschikbaar om je in raad en daad te ondersteunen. 

  • Kennis en ervaring: business angels bezitten een schat aan kennis en ondernemerservaring, wat ze tot een uitstekende partner maakt in de groeifase.

Nadelen business angels

  • Verwacht geen enorme bedragen: hoewel er altijd uitzonderingen zijn, moet je voor grote investeringen (vanaf 500.000 euro) vaak uitwijken naar durfkapitalisten, banken of crowdfunding. 

  • Moeilijk te vinden: business angels staan minder op de voorgrond dan andere investeerders en er is daardoor geen simpele instapmethode beschikbaar. 

  • Grote betrokkenheid: business angels zijn meestal zeer betrokken ondernemers die zich nauw bezighouden houden met je bedrijf. Hij of zij komt dus ook met een hoge dosis verwachtingen. Je moet bereid zijn die betrokkenheid te accepteren en soms openstaan voor nieuwe aanpakken en methodes. Denk dus goed van tevoren na wie je binnenhaalt, zeker als je nog volgende investeringsrondes op de roadmap hebt staan. 

  • Aanvraagproces niet altijd transparant: omdat business angels private investeerders zijn, is het niet altijd van tevoren duidelijk hoe je hen kunt overtuigen te investeren in jouw bedrijf. Het kan zijn dat hij persoonlijke criteria hanteert om een beslissing te nemen. Daarbij is een persoonlijke klik meestal van doorslaggevend belang, maar hij kijkt ook naar wat je zelf investeert (tijd en geld) en hoe je je bedrijf runt. De ene investeerder is daarbij meer op cijfers gericht, terwijl de andere meer een goed gevoel moet hebben voordat hij de keuze maakt. 

Hoe vind ik een business angel?

Vraag in je eigen netwerk naar personen die willen investeren in jouw bedrijf. Hoewel een bank misschien in deze fase (nog) niet wil investeren, kan die je wel in contact brengen met een particuliere investeerder. Een aantal business angels zijn aangesloten bij collectieven als Business Angels Netwerken Nederland of georganiseerd in fondsen zoals dit lijstje op rvo.nl

De Nederlandse overheid moedigt investeringen door business angels aan via de Seed Business Angel regeling. Daarmee verdubbelt het de inleg van investeerders die gezamenlijk een investeringsfonds willen opzetten. Ook worden geïnteresseerde business angels in contact gebracht met professionele investeringsfondsen, waarmee kennis en netwerk worden uitgewisseld. 

Business angels overtuigen

Als je eenmaal een private investeerder op het oog hebt, moet je hem gaan overtuigen. Natuurlijk ben je enthousiast over je plannen, maar hoe breng je dat nou goed over? Zorg in ieder geval voor een aantrekkelijke pitch van je bedrijfsidee. Houd het kort en krachtig. 

Benadruk vooral waarom jouw product of dienst een verschil gaat maken voor jouw doelgroep. Daarnaast is een goede onderbouwing nodig om de investeerder aan boord te krijgen. 

In een helder financieel plan met de juiste begrotingen laat je zien wat de verwachtingen zijn. Zorg dat je cijfers kloppen en realistisch zijn. Dan is de kans groter dat je de nodige investering krijgt. Probeer altijd met meerdere investeerders te praten voordat je een overeenkomst aangaat.

Alternatief groeikapitaal

Er zijn meerdere financieringsvormen voor innovatie beschikbaar. Denk aan microfinanciering, bancaire kredieten of crowdfunding. Wil je meer weten over bedrijfsfinanciering? Download het whitepaper 'Hoe regel je bedrijfsfinanciering?' en je komt alles te weten over het voorbereiden en presenteren van je aanvraag, kengetallen, financiële begrippen en het kiezen van de juiste financieringsvorm. 

Wat vind je van dit artikel?

Jelle Bos

Auteur

Jelle Bos

Jelle is eindredacteur bij MKB Servicedesk.