Ondernemersnieuws

Nieuws

5 mei vaker verplicht vrij: hoe zit dat?

Bevrijdingsdag opgenomen als vrije dag in groeiend aantal cao's

Geef jij je werknemers vrij op Bevrijdingsdag? In een groeiend aantal cao’s wordt 5 mei officieel opgenomen als jaarlijkse vrije dag. Dat meldt werkgeversorganisatie AWVN.

07 maart 2024 2 minuten

Europees kampioen zitten: hoe ongezond is dat en hoe help jij werknemers op te staan?

Laagdrempelige tips voor meer beweging tijdens het werk

Nederland is Europees kampioen. Maar voordat we gaan juichen: we zitten het meest van heel Europa. Werkende Nederlanders zitten gemiddeld 8,9 uur per dag. En dat is slecht nieuws, want zoveel zitten gaat ten koste van de gezondheid. Welke gevolgen heeft ons zitgedrag en hoe kun jij je medewerkers helpen om meer in beweging te komen?

01 maart 2024 3 minuten

Bijna helft mkb-ondernemers tast in het duister over gemiddelde uurtarief

En 4 op de 10 weet niet hoeveel winst er per uur gemaakt wordt

Bijna de helft van de Nederlandse ondernemers in het mkb weet niet wat het gemiddelde uurtarief is dat ze hanteren. Dat blijkt uit onderzoek van iVOX, in opdracht van Teamleader, onder 250 Nederlandse ondernemers. Een opvallende conclusie, aangezien in veel sectoren de winstgevendheid onder druk staat vanwege de sterk gestegen huur-, energie- en personeelskosten.

01 maart 2024 2 minuten

Uurtarieven van zzp’ers in 2024: gemiddeld € 81, kloof tussen man en vrouw

Loonkloof ook onder zzp’ers, maar onderhandelen werkt

Zzp’ers in Nederland hebben een uurtarief van gemiddeld € 81. Opvallend is het verschil tussen mannen en vrouwen. Mannelijke zzp’ers krijgen een hoger uurtarief dan vrouwelijke zelfstandigen voor hetzelfde werk. Dat blijkt uit onderzoek van online bank Knab onder meer dan 10.000 zzp’ers.

23 februari 2024 3 minuten

Kleinere bedrijven blijven achter op vlak van duurzaamheid

Vooral transparantie is lastig

De economie moet verduurzamen en inclusiever worden. Maar kleine bedrijven hebben daar nog altijd moeite mee. Dat blijkt uit een jaarlijks onderzoek van de Rabobank onder 1500 bedrijven. Ondernemers die hieraan deelnamen geven zichzelf het rapportcijfer 5,5 op het vlak van duurzaamheid.

23 februari 2024 4 minuten

Bijna helft zzp’ers overweegt vast dienstverband

Werknemers maken zich zorgen over arbeidsmarkt

Er heerst onrust op de arbeidsmarkt: een groeiende groep werknemers maakt zich zorgen over de huidige ontwikkelingen. Voor bijna de helft van de zzp’ers zijn die zorgen reden om een vast dienstverband te overwegen. Dit blijkt uit een onderzoek van Nationale Vacaturebank.

20 februari 2024 2 minuten

Jaarlijks blijft minstens € 1,5 miljard aan scholingsbudget liggen

Groot deel van de werknemers laat investering in eigen ontwikkeling liggen

Uit onderzoek van werkgeversvereniging AWVN blijkt dat een groot deel van het scholingsbudget dat werkgevers beschikbaar stellen aan hun personeel niet gebruikt wordt. Slechts 55% van het totale opleidingsbudget binnen bedrijven wordt benut. Dat betekent dat minstens € 1,5 miljard aan scholingsbudget blijft liggen.

02 februari 2024 2 minuten

Werknemer vindt werk-privébalans steeds belangrijker

Ambities komen op een lager pitje

Werknemers hechten meer waarde aan een gezonde balans tussen werk en privé dan aan carrière maken. Dat blijkt uit onderzoek van uitzendbureau Randstad. Onder jongeren leeft dit sentiment nog meer dan onder oudere werknemers.

02 februari 2024 2 minuten

Belangrijkste redenen voor werknemers om in 2024 van baan te veranderen

Lessen om personeel aan te trekken en langer te behouden

Een beter salaris. Dat is voor werknemers nog altijd de belangrijkste reden om te wisselen van baan. Daarnaast kunnen het aantal werkuren, persoonlijke ontwikkeling en minder reistijd de doorslag geven. Dit blijkt uit onderzoek van Nationale Vacaturebank en onderzoeksbureau Q&A Research. Hoe kun je hierop inspelen?

25 januari 2024 3 minuten

Werkgever neemt voortrekkersrol in elektrisch rijden

8 op de 10 leaserijders rijdt elektrisch of wil dat gaan doen

Werkgevers stimuleren hun werknemers steeds meer om elektrisch te rijden. Bijna 8 op de 10 leaserijders maakte dankzij de werkgever al de overstap naar een elektrische auto, of overweegt dit serieus. Dat blijkt uit cijfers van ALD Automotive.

23 januari 2024 2 minuten

Ondernemersorganisaties bezorgd over toekomst economie en afname investeringen

VNO-NCW en MKB-Nederland trekken aan de bel bij Tweede Kamer

Het toekomstige verdienvermogen van Nederland staat onder druk. En dat komt door de teruglopende investeringen. Daarvoor waarschuwen VNO-NCW en MKB-Nederland op maandag in een brief aan de Tweede Kamer. Ze noemen ook twee mogelijke oplossingen.

23 januari 2024 2 minuten

Financiële vooruitblik 2024: veranderingen en verwachtingen voor ondernemers in het mkb

Economische trends, belastingen, personeelskosten en financiering

Ondernemers zijn graag goed voorbereid. Ook - of misschien wel juist - financieel gezien. In 2024 gaat er op dit vlak het een en ander veranderen voor ondernemers in het mkb. Waar moet je rekening mee houden? In dit artikel praten we je bij over de stand van zaken van de Nederlandse economie, verwachte veranderingen in kosten, nieuwe belastingregels en financieringstrends.

22 januari 2024 5 minuten

Grootste veroorzakers van verzuim in 2023: stress en griep

Langdurig verzuim zorgt daarbij voor druk op het mkb

Uit cijfers van ArboNed en HumanCapitalCare blijkt dat griep- en stressgerelateerde klachten de grootste oorzaak voor verzuim waren in 2023. Het gemiddelde aantal ziekmeldingen tussen december 2022 en november 2023 was 4,6% en was daarmee lager dan het jaar ervoor (4,7%). Langdurig verzuim neemt echter toe.

22 januari 2024 2 minuten

Invoering Europese CSRD heeft nu al gevolgen voor het mkb

Grote bedrijven moeten een uitgebreider duurzaamheidsrapport uitbrengen over de hele keten

Grote bedrijven moeten in 2024 uitgebreider rapporteren over duurzaamheid dan ze nu al doen. Dat is het resultaat van de invoering van de Europese Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Deze verplichting heeft vanaf 2026 direct gevolgen voor het beursgenoteerde mkb. Maar ook dit jaar zullen veel kleinere bedrijven al impact ervan ondervinden, doordat de grote bedrijven over de hele keten moeten rapporteren.

15 januari 2024 2 minuten

7 op de 10 werknemers wil in 2024 meer aandacht besteden aan mentale gezondheid

Aanbod duurzame arbeidsvoorwaarden belangrijk voor werknemers

Weet jij wat je werknemers belangrijk vinden? Uit onderzoek van online pensioenuitvoerder BeFrank blijkt dat 70% van de werknemers in 2024 meer aandacht wil besteden aan de eigen mentale gezondheid. Daarnaast zijn duurzame arbeidsvoorwaarden steeds populairder.

11 januari 2024 3 minuten

Digitale trends 2024: van AI tot cybersecurity

Dit zijn 7 technologische trends die jij in 2024 kan verwachten

De digitale wereld is volop in beweging. Bijblijven met technologische ontwikkelingen is van groot belang voor ondernemers, anders kan het maar zo dat je achter het net vist. Ben jij op de hoogte van de digitale trends voor ondernemers anno 2024? Lees het hier!

08 januari 2024 4 minuten

Wetswijzigingen voor ondernemers per 1 januari 2024

Dit gaat er in 2024 veranderen voor ondernemers

De wet- en regelgeving in Nederland is altijd onderhevig aan verandering. Wat gaat er per 1 januari 2024 veranderen voor ondernemers? In dit artikel vind je een overzicht van de belangrijkste nieuwe wetten en regels voor ondernemers.

08 januari 2024 6 minuten

HR-trends 2024: wat zijn de nieuwste ontwikkelingen rondom personeel?

7 HR-trends voor 2024 om niet te missen

Het succes van je onderneming is afhankelijk van heel wat factoren. Een belangrijk factor is natuurlijk je personeel. Je werknemers kunnen je bedrijf op grote hoogte brengen. Welke HR-trends kunnen je helpen om in 2024 te groeien? We zetten de belangrijkste HR-trends 2024 rondom personeel voor je op een rij.

22 december 2023 5 minuten

Getoond 19 tot en met 36 van 152 totaal, er zijn meerdere pagina's