1 op 5 zzp’ers overweegt vertrek naar het buitenland
Toenemend aantal zelfstandigen kijkt over de grens vanwege kansen én frustraties in Nederland
Steeds meer Nederlandse zelfstandigen denken serieus na over ondernemen over de grens. Vooral jonge zzp’ers kijken naar mogelijkheden buiten Nederland, vaak gedreven door frustratie over het ondernemersklimaat.
Slechts 1 op de 10 mkb’ers klaar voor e-facturatie
Een echte factuur is geen pdf
Vanaf 1 januari 2030 wordt elektronische facturatie (e-facturatie) verplicht voor grensoverschrijdende zakelijke transacties tussen bedrijven in de EU. En in België wordt e-facturatie vanaf 2026 voor alle B2B-transacties verplicht. Niet ondenkbaar dat ook in Nederland de regels rondom e-facturatie veranderen. Toch blijkt uit recent onderzoek dat maar 10% van de mkb-bedrijven hier klaar voor is.
Zo maak je als ondernemer slim gebruik van ChatGPT
Hoe werkt deze AI-tool en wat zijn de voor- en nadelen?
Maak jij al gebruik van ChatGPT? Deze tool is regelmatig in het nieuws en social media staat er vol mee. Niet eerder wist een AI-taalmodel zoveel indruk te maken. Maar hoe werkt het nu precies, wat biedt het aan kansen en wat zijn de nadelen van het gebruik van deze tool?
Loonstijgingen remmen af in tweede kwartaal 2025
Technical support engineers profiteren het meest
De lonen in Nederland blijven stijgen, maar het tempo is afgenomen. Het mediaan bruto maandloon steeg in het tweede kwartaal van 2025 met 0,58% naar € 3.461,46. Ook de vakantietoeslagen zijn uitbetaald, en het wordt steeds populairder om dit in mei uit te keren. Dit blijkt uit de Loonindex van Van Spaendonck waarbij loonstroken van 1,2 miljoen werknemers t/m juni 2025 zijn geanalyseerd.
Tweestapsverificatie in de lift: ondernemers pakken digitale veiligheid serieuzer aan
Gebruik meer dan verdubbeld sinds 2017
Een groeiend aantal bedrijven neemt extra maatregelen om hun digitale omgeving beter te beveiligen. Uit cijfers van het CBS blijkt dat 61% van de bedrijven in 2024 gebruikmaakt van tweestapsverificatie. In 2017 was dat nog slechts 26%. Ook het hanteren van een wachtwoordbeleid is toegenomen: van 57% in 2017 naar 72% in 2024. Deze stijging laat zien dat ondernemers steeds bewuster omgaan met digitale risico’s en actief stappen zetten om hun bedrijfsdata beter te beschermen.
Nieuwe Cyberbeveiligingswet uitgesteld naar 2026: meer tijd voor voorbereiding
Nieuwe wet voor digitale veiligheid komt later dan gepland
De nieuwe Cyberbeveiligingswet en Wet Weerbaarheid Kritieke Entiteiten gaan naar verwachting in het tweede kwartaal van 2026 in. Oorspronkelijk stond de invoering gepland voor het derde kwartaal van 2025. Minister van Weel van Justitie en Veiligheid maakte dit uitstel bekend aan de Tweede Kamer.
Nederland wereldkampioen faillissementen: 30% meer bedrijven omgevallen in 2024
Vooral bouw, retail en financiële dienstverlening onder druk
Nederland staat internationaal in de top 3 van landen met de meeste faillissementen. Vorig jaar vielen 4.119 bedrijven om, 30% meer dan in 2023. Dat blijkt uit onderzoek van Altares Dun & Bradstreet. Welke sectoren zijn het hardst geraakt en wat betekent dit voor 2025?
Vrouwelijke ondernemers krijgen structureel minder bedrijfsfinanciering
Nieuw onderzoek Code-V: slechts 13,7% van het financieringsbedrag gaat naar vrouwen
Ondanks een hogere kans op goedkeuring krijgen vrouwelijke ondernemers fors minder financiering dan hun mannelijke collega’s. Dat blijkt uit het eerste nationale onderzoek naar gendergelijkheid in toegang tot bedrijfsfinanciering, uitgevoerd door stichting Code-V.
Geld lenen bij de bank maakt comeback: mkb herontdekt traditionele financiering
Ook non-bancaire financiering stijgt door
Na jaren waarin alternatieve financieringsvormen zoals crowdfunders, online platforms en factoringbedrijven snel terrein wonnen, keren steeds meer mkb’ers terug naar de bank voor hun financiering. Volgens cijfers van Stichting MKB Financiering (SMF) steeg het marktaandeel van banken in 2024 naar 66% van alle zakelijke leningen tot € 1 miljoen. Een duidelijke kentering na jaren van krimp.
Personeelskrapte zorgt voor minder ongelijkheid op de werkvloer
Werkgevers laten door personeelstekort vooroordelen varen
Het grote tekort aan personeel zorgt voor een positieve bijwerking: de ongelijkheid op de arbeidsmarkt wordt kleiner. Vooral vrouwen, jongeren en werknemers van buitenlandse komaf krijgen betere kansen op meer uren, vaste contracten en maatwerk. Dat concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) na onderzoek in verschillende sectoren.
8 veelgestelde vragen over het minimumloon
Alles wat je wil weten over het minimumloon
Betaal je het minimumloon aan je medewerkers? Dan moet je twee keer per jaar de salarissen aanpassen. Hoe zit dat precies? Ook de minimumjeugdlonen gaan flink omhoog, maar per wanneer? Je vindt de antwoorden op deze veelgestelde vragen - en meer - in deze video. Liever lezen? Kan ook!
Banengroei zakt in: slechts 100.000 nieuwe banen tot 2027
UWV voorspelt veel minder nieuwe banen dan voorgaande jaren
Het aantal nieuwe banen in Nederland groeit nauwelijks meer. Uitkeringsinstantie UWV verwacht dat er tot 2027 nog maar 100.000 banen bijkomen. Ter vergelijking: tussen 2022 en 2024 kwamen er nog 300.000 bij. En tussen 2020 en 2022 waren dat er zelfs 600.000. De rem op de groei komt door stijgende kosten, personeelstekort en internationale onzekerheid.
Ondernemers ontvingen honderden miljoenen te veel aan coronasteun
CPB-onderzoek toont aan dat ondernemers mogelijk strategisch omzetverlies hebben gerapporteerd
Ondernemers hebben in de eerste periode van de coronacrisis waarschijnlijk honderden miljoenen euro's te veel aan NOW-steun ontvangen. Uit onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB) dat gepubliceerd werd in economenblad ESB, blijkt dat bijna 40% van de onderzochte bedrijven een hoger omzetverlies rapporteerde dan werkelijk het geval was. Het totale bedrag aan te veel uitgekeerde steun zou kunnen oplopen tot 740 miljoen euro.
ACM roept ondernemers op: bereid je voor op nieuwe wet digitale toegankelijkheid
Nieuwe Europese wetgeving gaat 28 juni 2025 in
Ondernemers opgelet: je hebt nog maar een paar weken om je app of website toegankelijk te maken voor iedereen. Vanaf 28 juni 2025 gaat namelijk de European Accessibility Act (EAA) in. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) roept op hier nú mee aan de slag te gaan, want er worden controles gedaan zodra de wet ingaat.
Zorgen ondernemers na val kabinet-Schoof
Politieke stilstand raakt bedrijfsleven
Op dinsdag 3 juni 2025 stapte de PVV onverwacht uit het extraparlementaire kabinet. Hiermee kwam een vroegtijdig einde aan het kabinet-Schoof. Hoewel de directe aanleiding lag in de discussie over het asielbeleid, zijn de gevolgen van deze politieke crisis veel breder. Ook onder ondernemers heerst onrust: wat betekent deze val voor belangrijke hervormingen, fiscale maatregelen en steunregelingen in het hoofdlijnenakkoord waar het bedrijfsleven op rekende? De onzekerheid groeit in een tijd waarin stabiliteit juist onmisbaar is. Ondernemersorganisaties roepen dan ook op tot snelle actie.
22% van de bedrijven past strategie aan vanwege buitenlandse spanningen
Gevolgen handelsoorlog in verschillende sectoren
Bijna 1 op de 5 bedrijven in Nederland past zijn bedrijfsstrategie aan, of is dat van plan, als reactie op buitenlandse spanningen, verstoringen of beleidswijzigingen. Vooral bedrijven in de industrie en logistieke sector nemen maatregelen, blijkt uit nieuwe cijfers van het Centaal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Twee derde ondernemers kampt met personeelstekort
Ondernemers zetten in op automatisering, productiviteit en betere arbeidsvoorwaarden om krapte te lijf te gaan
Twee derde van de Nederlandse ondernemers kampt in 2025 met personeelstekorten. Dat blijkt uit de Conjunctuurenquête Nederland van april 2025, gepubliceerd door het CBS in samenwerking met KVK, EIB, MKB-Nederland en VNO-NCW. De tekorten raken vooral middelgrote en grote bedrijven, maar ook het kleinbedrijf ontkomt er niet aan. Ondernemers nemen uiteenlopende maatregelen om hun bedrijfsvoering overeind te houden en hun personeel te behouden.
1 op de 5 ondernemers had in 2024 schade door cyberaanvallen
Ondernemers onderschatten risico’s van cybercrime, ondanks groeiende dreiging
Cyberaanvallen zijn allang geen probleem meer van alleen grote bedrijven. Ook mkb’ers worden steeds vaker getroffen — vaak met ingrijpende gevolgen. Uit onderzoek van ABN AMRO blijkt dat één op de vijf bedrijven in 2024 directe schade ondervond van cybercriminaliteit.