Tijdelijk personeel inhuren, zzp of flexibel?

Hier moet je aan denken als je tijdelijk personeel wil aannemen

portrait-of-multi-cultural-business-team-in-modern-2023-11-27-05-17-57-utc

De meeste ondernemers beginnen alleen. Maar als alles goed gaat, groeit je bedrijf en is het op een gegeven moment misschien wel tijd voor ondersteuning. Als je nog niet weet of je vast personeel aan wilt nemen, kun je eerst tijdelijk iemand aannemen. Of je komt erachter dat je tijdelijk specifieke kennis of kunde nodig hebt. Denk jij eraan tijdelijk personeel in te huren? Hier moet je aan denken.

Checklist tijdelijk personeel inhuren

Tijdelijk personeel inhuren: het klinkt misschien ingewikkeld, maar met deze checklist wordt het een stuk makkelijker. Doorloop stap voor stap deze lijst en dan ben je al een heel stuk wijzer.

1. Bepaal je behoefte

Bedenk eerst waar je iemand voor nodig hebt. Kom je om in de administratie en wil je daar graag ondersteuning bij? Of wil je iemand die meedenkt over je huisstijl? Aan de hand van je specifieke wensen is het makkelijker zoeken naar de geschikte arbeidskracht.

2. Tijdelijk personeel of zzp’er

Als je weet waar je hulp bij nodig hebt, kun je ook inschatten hoe lang je die hulp nodig gaat hebben. Heb je die administratieve ondersteuning bijvoorbeeld nodig omdat je bedrijf tijdelijk te maken heeft met meer papierwerk? Zo ja, wanneer is die periode afgelopen? Voor een huisstijl is het wat simpeler: dit kan een op zichzelf staand project zijn, en dus is het dan handig om iemand slechts voor een X aantal uren of alleen voor dit project in te huren. Je maakt dus een keuze tussen tijdelijk personeel (in het administratievoorbeeld) of het inhuren van een zzp’er (in het huisstijlvoorbeeld).

3. Tijdelijk personeel of zzp’er zoeken

Ga je voor tijdelijk personeel? Je kunt zelf een oproep doen, maar makkelijker is het om iemand in te huren via een uitzend- of detacheringsbureau. Niet gratis, maar het voordeel is dat een selectie van kandidaten voor je gemaakt wordt. Hierdoor is dit proces aanzienlijk minder tijdrovend. Controleer altijd of de uitzendonderneming in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel staat.

Zzp’er nodig? Er bestaan verschillende websites waar je een oproep kunt plaatsen om de juiste zzp’er voor je klus te vinden. Vraag ook altijd rond in je eigen netwerk: niet alle zzp’ers hebben een eigen website en zijn even goed vindbaar online, maar dat betekent natuurlijk niet dat ze geen topwerk kunnen afleveren.

4. Screen de kandidaat

Krijgt je personeel te maken met gevoelige informatie? Dan kun je je sollicitant screenen. Bijvoorbeeld door gegevens op te vragen bij referenties oftewel eerdere werkgevers van je sollicitant. Je kunt hem of haar ook vragen een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aan te vragen.

5. Vraag om een identiteitsbewijs

Het is ook bij tijdelijke krachten van groot belang dat je een kopie van de identiteitsbewijzen goed bewaart in je administratie. Net als bij vaste werknemers geldt ook voor flexibel personeel een bewaarplicht van zeven jaar na het beëindigen van de arbeidsovereenkomst. Bij een uitzendkracht hoeft je dit meestal niet zelf te regelen, dat doet het uitzendbureau.

6. Maak duidelijke afspraken

Ook bij tijdelijk personeel is het belangrijk een salaris te bepalen en te bekijken welke arbeidsovereenkomst geschikt is voor de kracht. De arbeidsvoorwaarden zijn minder uitgebreid dan bij vast personeel. Bij flexibel personeel ben je niet verplicht een salarisschaal te hanteren, maar het is wel gebruikelijk om de kracht ten minste het minimumloon te geven.

Maak je gebruik van een uitzend- of detacheringsbureau? Houd dan rekening met een financiële bijdrage aan het bureau. Huur je een freelancer in, dan is het gebruikelijk om in goed overleg een all-in uur- of dagtarief af te spreken.

7. Voorkom aansprakelijkheid voor loonheffingen

De Belastingdienst kan je aansprakelijk stellen voor de loonheffingen en omzetbelasting die jouw tijdelijke kracht moet betalen. Je kunt dit onder andere voorkomen door de uitlener te vragen een g-rekening af te sluiten. Een g-rekening is een geblokkeerde rekening. Je kunt deze rekening alleen gebruiken voor het betalen van loonheffingen, premies en btw aan de Belastingdienst of onderaannemers. Veel mogelijkheden van deze rekening zijn dus geblokkeerd.

Let op: bij het inhuren van een zzp’er moet je er ook op letten dat deze geen schijndienstverband heeft. Wil je vastleggen dat het niet om loondienst gaat? Dan kun je daar de standaard modelovereenkomsten van de Belastingdienst voor gebruiken.

8. Zorg voor goede arbeidsomstandigheden

Werknemers hebben recht op een veilige en gezonde werkplek. Of ze nou tijdelijk in dienst zijn, via een uitzendbureau of zzp’er zijn. Dit recht ligt vast in de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet). Je hoort tijdelijke werknemers bijvoorbeeld een goede werkplek te bieden en recht te geven op voldoende pauzes. Voor bepaalde werknemers, beroepen en branches zijn afwijkende regels van toepassing. Zoek die altijd op.

Meer hulp nodig? Lees dan hoe je veelvoorkomende valkuilen bij het inhuren van een uitzendkracht voorkomt.

Wat vind je van dit artikel?

Fleur Willemsen

Auteur

Fleur Willemsen

Fleur Willemsen is redacteur bij MKB Servicedesk.