Werknemers laten jaarlijks bijna 2 verlofdagen liggen
Wat betekent dit voor jou als werkgever?
Maar liefst 43,5% van de werknemers in Nederland maakt het verlof niet op. Gemiddeld gaat er 1,8 dag mee naar volgend jaar. Een deel van de werknemers – namelijk 3,7% - houdt zelfs meer dan 10 dagen over. Dit blijkt uit onderzoek van Loket.nl en MKB Servicedesk op basis van ruim 1,2 miljoen geanonimiseerde loonstroken.
Geboorteverlof voor partners: wat moet je weten als werkgever?
Alles over rechten en plichten van je werknemers
Gaat de vrouw of vriendin van een werknemer bevallen? Dan heeft je werknemer onder bepaalde voorwaarden recht op geboorteverlof voor partners, ook bekend als vaderschapsverlof. Ontdek hoe geboorteverlof voor je werknemers is geregeld en welke voorwaarden van belang zijn.
Wanneer ben ik wettelijk verplicht personeel vrij te geven?
Overzicht van vrije dagen
Kerst, Goede Vrijdag, Pasen, Koningsdag en Hemelvaart. Op welke dagen moet je jouw bedrijf sluiten? Als wettelijk is bepaald dat je personeel vrij is, heb je weinig keus. Hoe weet je of je personeel recht heeft op een vrije dag of niet? Een overzicht.
Feestdagen 2025: alle vrije dagen en vakanties op een rij
Alles over de schoolvakanties, feestdagen en meer vrije dagen
Hier vind je de officiële feestdagen en schoolvakanties in Nederland in 2025. Dit zijn niet altijd verplichte vrije dagen voor je personeel. In veel cao's zijn deze feestdagen wel vastgelegd als vrije dagen. Door deze dagen op te nemen in je jaarplanning, kun je er in je werk- en personeelsplanning al rekening mee houden.
Goede Vrijdag 2025: is het een vrije dag?
Moet jij jouw personeel vrij geven op Goede Vrijdag?
Goede Vrijdag is een officieel erkende feestdag in Nederland. Veel scholen, overheidsinstellingen en gemeente- en provinciehuizen zijn dicht. Maar hoe zit het ook alweer? Is Goede Vrijdag een verplichte vrije dag of niet?
Koningsdag: vrije dag voor mijn personeel?
Hoe zit het ook al weer met verplichte vrije dagen?
Is Koningsdag een vrije dag? Moet je die dag doorbetalen en is er een toeslag van toepassing voor personeel dat wel werkt? In dit artikel lees je hoe het zit.
Tweede Pinksterdag 2025: vrije dag?
Krijgen werknemers een betaalde vrije dag of niet?
Tweede Pinksterdag 2025 - is dat een vrije dag? Overheidsinstellingen en scholen zijn op Pinkstermaandag dicht, maar moet je bedrijf ook dicht? Welke regels zijn er over betaald vrij geven op Tweede Pinksterdag? Dat en meer lees je in dit artikel.
Hemelvaart 2025: is het een vrije dag?
Wanneer is het Hemelvaart en is het een verplichte vrije dag?
Hemelvaart is een officiële feestdag in Nederland maar is het daarmee ook een vrije dag? In dit artikel lees je meer over Hemelvaart. Wat is het? Op welke dag valt Hemelvaart 2025? Hoe zit het met de regels over doorbetalen en toeslagen en welke invloed kan Hemelvaartsdag hebben op de verlofplanning?
Ouderschapsverlof van mijn personeel
Waar hebben je werknemers recht op en wat moet je voor ze regelen?
Een van je werknemers heeft gezinsuitbreiding. Hoe zit het met ouderschapsverlof en hoe verschilt dat van andere soorten verlof die van belang zijn? Wat je moet regelen voor je personeel en waar je zoal rekening mee moet houden, lees je hier.
Bevrijdingsdag 5 mei: verplichte vrije dag of niet?
Moet ik mijn personeel vrij geven en doorbetalen?
5 mei is het Bevrijdingsdag, een officiële feestdag in Nederland. Maar het is daarmee niet direct een verplichte vrije dag. Hoe het dan wel zit, leggen we je in dit artikel uit.
Vakantiedagen uitbetalen, meenemen, opbouwen en aanvragen
De regels rondom vakantiedagen van personeel
Iedere werknemer heeft recht op vakantie. Hoeveel wettelijke vakantiedagen moet je geven? Hoe werkt de opbouw en aanvraag van vakantie? En mag je werknemer vakantiedagen meenemen naar volgend jaar? Dit zijn de regels rondom vakantiedagen van personeel.
Bovenwettelijke vakantiedagen: dit moet je weten
Hier heeft jouw personeel recht op
Je bent je aan het verdiepen in bovenwettelijke vakantiedagen voor je personeel. Hoeveel dagen zijn het? Hoe bouwen je medewerkers bovenwettelijk verlof op? Ben je verplicht ze uit te betalen? En mag iemand zulke vakantiedagen opsparen? Het antwoord op deze en andere vragen over bovenwettelijke verlofuren lees je in dit artikel.
Wettelijke verlofdagen voor je personeel bepalen
Alles over betaalde vakantiedagen
In Nederland heb je als werkgever te maken met wettelijk verlof: betaalde vakantiedagen voor je personeel. Om hoeveel dagen gaat het, hoe werkt de opbouw en kunnen werknemers dagen meenemen naar het volgende jaar? Het antwoord op deze en andere vragen delen we hier.
Verlof bij overlijden: waar hebben medewerkers recht op?
Hoe zit het met verwantschap?
Verlof bij overlijden wil je mogelijk maken voor je medewerkers, zodat ze afscheid kunnen nemen van de overledene. Maar wat zijn de regels, welke kaders zijn er vanuit de wet en hoe zit het met die graad van verwantschap? Wat is eerstegraads, tweedegraads en derdegraads familie?
Mag je personeel verplichte vakantiedagen laten opnemen?
Regels rond verplichte vrije dagen opleggen
Misschien is het in een bepaalde periode rustig voor jouw bedrijf. Mag je in zo’n geval personeel verplichten om vrije dagen op te nemen? Hoe kun je regels over verplichte vakantiedagen vastleggen? Dit zijn de opties.
Onbetaald verlof: waar moet je op letten?
Soort verlof speelt een belangrijke rol
Aanvullend ouderschapsverlof, zorgen voor familie, een studie volgen of een sabbatical om de batterij weer helemaal op te laden. Stuk voor stuk situaties waarvoor je werknemer onbetaald verlof kan aanvragen. Maar hoe werkt dat precies? Ben je verplicht zo’n aanvraag goed te keuren en waar moet je nog meer rekening mee houden? In dit artikel lees je alles over onbetaald verlof.
Adoptieverlof en pleegzorgverlof voor je werknemer
Welke verplichtingen heb je als werkgever?
Met adoptieverlof en pleegzorgverlof kun je je werknemer ondersteunen in een bijzondere periode in zijn of haar leven. In dit artikel vind je het antwoord op veelgestelde vragen over deze vorm van verlof: wat is het, hoe lang duurt het, wanneer mag worden opgenomen en moet je salaris doorbetalen?
Regels, wetten en rechten tijdens zwangerschap op het werk
Alles wat je als werkgever moet doen, weten en regelen
Je medewerker kondigt haar zwangerschap aan. Wat kun en moet je allemaal regelen als werkgever? Welke regels, wetten en rechten gelden op het werk tijdens een zwangerschap? In dit artikel lees je alles wat je moet regelen tijdens de zwangerschap en daarna.