Hoe controleert de fiscus op aankopen bij de groothandel?

Dit speelt er fiscaal bij een bezoekje aan de groothandel

groothandel

Vooral bij de grote zelfbedieningsgroothandels zien we veel ondernemers inkopen doen. Hoe controleert de Belastingdienst als je aankopen doet bij de groothandel?

Bezoek groothandel

Er zijn ondernemers die er een hekel aan hebben, anderen vinden het geweldig: het regelmatig terugkerende bezoek aan de groothandel. Alleen personen met een groothandelpas krijgen toegang tot de Makro, Sligro en soortgelijke groothandels. Deze pas wordt verstrekt aan ondernemers en stichtingen en verenigingen die staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. De pas is dus gekoppeld aan je onderneming.

Particulieren zijn in principe niet welkom in de groothandel, want je moet een pas hebben. Wat zijn de fiscale regels als je inkoopt bij de groothandel? Hoe zit het met de Makro & btw als je er aankopen doet?

MKBSD Tools
MKBSD Tools

Corrigeren voor de inkomstenbelasting

Wanneer moet je dingen corrigeren voor de inkomstenbelasting? Een ondernemer die bij de groothandel spullen zakelijk koopt maar vervolgens een deel daarvan aan de voorraad onttrekt wegens eigen gebruik, moet deze onttrekking vanzelfsprekend corrigeren (bijtellen) bij hun winstberekening. De vraag is tegen welke prijs zij dat moeten doen: de groothandelsprijs of de detailhandelsprijs? Gelet op het feit dat de meeste groothandels (feitelijk) ook voor particulieren openstaan, is het goed verdedigbaar dat deze onttrekking plaatsvindt tegen de groothandelsprijs. Voor deze prijs kunnen particulieren immers ook kopen!

Als je bij de groothandel spullen koopt die je niet zakelijk gaat gebruiken, is het het slimst om deze items niet met je zakelijke rekening te kopen. Bij een Belastingcontrole moet je namelijk kunnen aantonen dat die pot pindakaas die je zakelijk gekocht hebt, ook echt voor zakelijk gebruik was. Koop je het voor op je ontbijttafel thuis? Reken hem dan met je privérekening af.

Btw niet in de prijs verwerkt

Kenmerkend voor groothandels als Makro en Sligro is dat zij zich qua prijzen richten op ondernemers. Dit betekent dat zij hun prijzen zonder btw mogen vermelden. Dat is alleen iets wat bedrijven mogen die zich richten tot ondernemers. In artikel 38 van de Wet op de omzetbelasting is namelijk bepaald dat het ondernemers verboden is om aan anderen dan ondernemers en publiekrechtelijke lichamen goederen aan te bieden voor een prijs waarbij geen btw is inbegrepen.

Makro: btw terugvragen

Maar natuurlijk komt de btw er bij de kassa wel gewoon nog bovenop. Dat is geen probleem als je zelf diensten of producten levert waarop je btw berekent. In dat geval mag je de btw bij de Makro en Sligro terugvragen als je zakelijk inkoopt.

Is dat niet het geval (omdat je geen ondernemer bent voor de btw), dan is die btw voor jou een kostenpost. Ook als je de gekochte goederen voor privédoeleinden gebruikt, mag je de btw niet terugvragen.

Tip: Voor de inkomsten- of vennootschapsbelasting is de kostprijs van een uitgave of investering voor jou inclusief btw als die btw niet terug te krijgen is.

Hoe controleert de Belastingdienst?

Houd er rekening mee dat de Belastingdienst je inkopen bij de groothandel zorgvuldig bekijkt. Koop je een doosje likeur (of iets anders) en vraag je de btw op deze uitgave terug, dan kun je fiscale problemen verwachten als dit product niet in je onderneming wordt geschonken. Want dan schenk je het ofwel zwart, wat kan leiden tot IB- of Vpb-problemen, ofwel in privé, wat kan leiden tot btw-problemen. Goed dus om te kijken of je aankoop bij de groothandel echt zakelijk is! 

Relatiegeschenken bij de groothandel

Ben je op zoek naar leuke relatiegeschenken? Vaak kun je bij de groothandel interessante acties tegenkomen. Lagere inkoopprijzen leiden natuurlijk gewoon tot meer winst. Maar vaak zijn er ook leuke cadeautjes bij een grotere afname.

Over een voetbalshirt van Oranje, enz. zal de fiscus niet moeilijk doen, maar als je grotere dingen kunt winnen (omdat je bijvoorbeeld een lot krijgt), moet je er rekening mee houden dat een gewonnen prijs tot de winst gerekend moet worden.

Goed om te weten

Als je een lot krijgt bij bij de aankoop van spullen die je privé hebt gekocht, dan is ook de prijs onbelast. Anders niet. Bekendste voorbeeld is de gewonnen Harley Davidson die een ondernemer won op een lot dat hij tijdens een horecabeurs kreeg bij de aankoop van twee dozen whisky. Voor privégebruik, zo wist hij de rechter te overtuigen: proost en rijden maar!

Controle

Houd er rekening mee dat de fiscus je inkopen bij de groothandel zorgvuldig controleert. Als je bij de groothandel zakelijk gekochte spullen aan je voorraad onttrekt voor privégebruik, moet je deze ‘onttrekking’ vanzelfsprekend corrigeren (bijtellen) bij je winstberekening. Dat kan tegen de groothandelsprijs!

Wat vind je van dit artikel?