Welke verzekeringen heb ik nodig voor mijn bedrijf?

Bedrijfsverzekeringen: dit zijn de meest relevante

Verzekering gezondheid
Beroepsaansprakelijkheid Whitepaper

Eerste hulp bij beroepsaansprakelijkheid

Ondernemen gaat gepaard met risico’s. Punt. Gelukkig kun je je tegen veel risico’s verzekeren met speciale bedrijfsverzekeringen. Zo kun je - ook als er iets misgaat - gefocust blijven op het ondernemen. Hier vind je een overzicht van de belangrijkste verzekeringen voor je bedrijf.

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)

De meeste bedrijven hebben een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering beschermt je bedrijf tegen schade die jij of je medewerkers aanrichten bij een klant of opdrachtgever. Dit kan materiële schade, letselschade en de financiële gevolgen daarvan zijn. Denk bijvoorbeeld aan een klant die in je kantoor uitglijdt en letsel oploopt. Een AVB dekt deze schade.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering beschermt je tegen vermogensschade door beroepsfouten. Bijvoorbeeld een programmeerfout die leidt tot financiële schade bij een klant. Verzekeraars bieden vaak een beroepsaansprakelijkheidsverzekering per beroepsgroep aan. In steeds meer sectoren stellen opdrachtgevers een BAV verplicht.

Veel ondernemers verwarren de beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) met de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB). Terwijl er duidelijke verschillen tussen de BAV en AVB zitten.

Bestuurdersaansprakelijkheid (D&O)

Voor bestuurders, commissarissen en toezichthouders is er de bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering. Bestuurders worden steeds vaker persoonlijk aansprakelijk gesteld voor verkeerde beslissingen binnen het bedrijf. Met een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd tegen de financiële gevolgen van bestuursfouten.

Cyberverzekering

Cyberverzekeringen blijven in 2024 essentieel vanwege de toenemende dreiging van cybercrime, zoals ransomware en hacks. Deze verzekering dekt schade als gevolg van cyberaanvallen, maar ook als gegevens door een menselijke fout op straat komen te liggen. De verzekeraar kan je helpen bij het herstellen van de schade en het vergoeden van de financiële gevolgen.

Verzekeringen voor je bedrijfspand en -inventaris

Schade door storm, brand of inbraak kan je bedrijfspand en inventaris flink raken. Een opstalverzekering dekt schade aan het pand zelf, terwijl een inventarisverzekering de schade aan spullen in het pand dekt.

Verzekeringen voor bedrijfscontinuïteit

Naast fysieke schade kunnen bedrijfsprocessen stil komen te liggen, wat kan leiden tot inkomstenverlies. Een bedrijfsschadeverzekering dekt deze kosten, inclusief de kosten voor het herstellen van administratie en klantendossiers. Dit is cruciaal om je bedrijf zo snel mogelijk weer operationeel te krijgen.

Rechtsbijstandverzekering

Als ondernemer kun je te maken krijgen met juridische conflicten, bijvoorbeeld met personeel, klanten of leveranciers. Een rechtsbijstandverzekering biedt juridisch advies en dekking van proceskosten. Zorg ervoor dat incassobijstand inbegrepen is, vooral met het oog op de toenemende problemen rondom betaalachterstanden in 2024.

Verzekeringen voor vervoer en transport

Een bedrijfsauto, bestelwagen of vrachtwagen kun je verzekeren met een autoverzekering. Ook het transport van goederen kan worden gedekt via een goederenverzekering. Met de groei van e-commerce in 2024 is het belangrijk om goed verzekerd te zijn tegen transportgerelateerde risico’s.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is cruciaal voor ondernemers, omdat je geen doorbetaalde ziekteverlof hebt. Vanaf 2024 wordt de AOV waarschijnlijk verplicht voor zzp’ers, zoals vastgelegd in het Pensioenakkoord. Hiermee ben je verzekerd van een inkomen als je langdurig ziek bent of arbeidsongeschikt raakt.

Nieuwe bedrijfsverzekeringen

Er bestaan anno 2024 ook een aantal nieuwe verzekeringen die lang niet voor ieder bedrijf relevant zijn, maar voor een aantal wel degelijk. Dit zijn de vijf opvallendste.

1. Klimaatrisicoverzekering

Met de toenemende impact van klimaatverandering zien we een opkomst van verzekeringen die specifiek gericht zijn op het dekken van schade door extreme weersomstandigheden, zoals overstromingen, hittegolven en zware stormen. Deze verzekering biedt dekking voor schade aan bedrijfsgebouwen en inventaris die het gevolg is van klimaatgerelateerde gebeurtenissen.

Let op: dit is niet hetzelfde als een milieuverzekering. Die biedt bijvoorbeeld dekking bieden voor kosten van bodemsanering, milieuschade of milieuaansprakelijkheid door activiteiten van het bedrijf.

2. Remote work-verzekering

Met de toename van hybride en thuiswerken bieden sommige verzekeraars nu een specifieke verzekering aan voor bedrijven die werknemers toestaan om regelmatig vanuit huis te werken. Deze verzekering dekt zaken als schade aan bedrijfsapparatuur die thuis wordt gebruikt, evenals aansprakelijkheid voor ongevallen die zich kunnen voordoen tijdens het werken vanuit huis.

3. Intellectueel eigendom-verzekering

De bescherming van intellectueel eigendom (IP) is steeds belangrijker geworden, vooral in innovatieve sectoren. Een IP-verzekering dekt de juridische kosten en schadevergoedingen die voortvloeien uit geschillen over intellectueel eigendom, zoals octrooien, handelsmerken en auteursrechten.

4. Supply chain-verzekering

De kwetsbaarheid van wereldwijde toeleveringsketens is de afgelopen jaren toegenomen, en sommige verzekeraars bieden nu specifieke verzekeringen aan om bedrijven te beschermen tegen verstoringen in hun supply chain. Deze verzekering kan dekking bieden voor verliezen als gevolg van vertragingen, tekorten of andere problemen met toeleveranciers.

5. Reputatieverzekering

In het digitale tijdperk kan de reputatie van een bedrijf snel worden beschadigd door bijvoorbeeld negatieve publiciteit, online recensies, of social media schandalen. Een reputatieverzekering dekt de kosten die gemaakt moeten worden om de reputatie te herstellen, zoals PR-campagnes of juridische bijstand.

Extra verzekeringstips

Al met al heb je misschien best een hele rij verzekeringen nodig om als ondernemer veilig aan de slag te kunnen. Houd daarom de volgende tips in gedachten:

  • Veel verzekeraars hebben korting voor startende ondernemers. Informeer dus bij een tussenpersoon of verzekeraar wat er mogelijk is.

  • Bundel je verzekeringen in één pakket, vaak krijg je dan korting op de premie.

Ondernemen gaat gepaard met risico’s, maar door de juiste verzekeringen te kiezen met voorwaarden die aansluiten, kun je dit toch met plezier blijven doen, ook als het even tegenzit.

Wat vind je van dit artikel?

Fleur Willemsen

Auteur

Fleur Willemsen

Fleur Willemsen is redacteur bij MKB Servicedesk.