Welke verzekeringen heb ik nodig voor mijn bedrijfspand?

Een overzicht van de belangrijkste verzekeringen

business-people-day-at-modern-business-office-2021-08-26-17-32-06-utc
MKB Servicedesk: Whitepaper Risocomanagement

Whitepaper: Risicomanagement voor ondernemers

Als je een bedrijfspand huurt of bezit, komen daar verschillende risico’s bij kijken. Een storm, brand, inbraak of andere gebeurtenis kan grote gevolgen hebben voor je onderneming. Naast de fysieke schade aan je pand, inventaris en goederen kunnen ook bedrijfsprocessen stil komen te liggen. Dit kan (tijdelijk) inkomstenverlies tot gevolg hebben. Gelukkig zijn er zakelijke verzekeringen om de financiële schade te beperken en je te helpen bij het herstel.

De zakelijke gebouwenverzekering

Een belangrijke verzekering is bijvoorbeeld de zakelijke gebouwenverzekering. Deze verzekering dekt de schade aan het pand zelf. Je kunt dit vergelijken met de opstalverzekering voor particulieren. Zo'n verzekering is speciaal voor ondernemers die eigenaar zijn van een bedrijfsgebouw.  Een zakelijke gebouwenverzekering dekt schade in de volgende situaties:

  • Brand

  • Inbraak/diefstal

  • Vandalisme

  • Lekkage door neerslag of het blussen van een brand.

  • Blikseminslag

  • Ontploffing

Bij waterschade zijn bij veel verzekeraars ook de kosten voor het opsporen van het defect gedekt. Eventuele schade door het openbreken van muren en vloeren is ook gedekt. Is de schade te repareren? Dan worden de herstelkosten vergoed door je verzekeraar. Je krijgt hierbij ook een vergoeding voor schade die ontstaan is om erger te voorkomen. Als de schade onherstelbaar is, wordt de herbouwwaarde vergoed. In uitzonderlijke gevallen krijg je de verkoopwaarde terug. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer je bedrijfspand te koop stond voor de schade ontstond.

Goed om te weten: als je het pand verhuurt, kun je in veel gevallen ook de misgelopen huurinkomsten terugkrijgen van de verzekeraar. Dit is wel verbonden aan een maximumbedrag en maximum aantal weken.

Wat is er niet verzekerd bij een zakelijke gebouwenverzekering?

Niet alle soorten schade aan je bedrijfspand worden gedekt door de zakelijke gebouwenverzekering. Kijk voor de exacte voorwaarden op de polis van je verzekering. Over het algemeen wordt schade niet vergoed wanneer je dit had zelf kunnen voorkomen, of wanneer er opzet in het spel is. Uiteraard ben je ook niet verzekerd als je illegale activiteiten uitvoert binnen je bedrijf. De meeste verzekeraars keren ook niet uit bij natuurrampen, zoals aardbevingen en overstromingen van belangrijke waterkeringen. Schade door grondwater wordt meestal ook niet gedekt.

Is een zakelijke gebouwenverzekering verplicht?

Sommige ondernemers vragen zich af of een zakelijke gebouwenverzekering verplicht is. Dit is in de basis niet het geval. Toch is het slim om deze verzekering te overwegen, omdat schade flink in de papieren kan lopen en je bedrijfscontinuïteit in gevaar kan brengen. Bij een sluiting van een week loop je al veel omzet mis. In sommige gevallen is een gebouwenverzekering wel verplicht. Je hypotheekverstrekker kan namelijk van je eisen dat je er een afsluit.

Als je een bedrijfspand huurt, kunnen sommige verzekeringen onderdeel zijn van de huurprijs of servicekosten. Lees je huurcontract en specificatie van de huurprijs goed door om te zien of je voor deze schadegevallen al bent verzekerd.

Brandveiligheid bedrijfspand

Wist je dat de brandweer gemiddeld 4.000 keer per jaar uitrukt om een grote brand in een bedrijfspand te blussen? Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt zeker voor een brand in je bedrijfspand. Een grote brand geeft soms zoveel schade dat het lastig is om er als ondernemer weer bovenop te komen. Als pandeigenaar kun je gelukkig veel doen om de brandveiligheid te verbeteren. Laat bijvoorbeeld regelmatig je elektra controleren. Gebrekkige elektra is namelijk de grootste risicofactor voor brand. Wil je graag zonnepanelen laten installeren? Laat dit dan altijd uitvoeren door een professionele partij. Slecht aangesloten zonne-installaties kunnen brand veroorzaken.

Kijk ook altijd goed naar de voorwaarden vanuit je verzekeraar op het gebied van brandveiligheid. Als je hier niet aan voldoet, kan het zijn dat eventuele brandschade niet of niet volledig wordt vergoed. Tip: lees hier meer over brandveiligheid.

Verzekeren wat er in je pand staat

Het kan natuurlijk voorkomen dat er ook schade ontstaat aan je inventaris. Denk hierbij aan de volledige inrichting van je pand. Deze verzeker je niet met de zakelijke gebouwenverzekering, maar met een inventarisverzekering. Hieronder vallen ook machines en elektronische apparaten. Let op: de voorraad valt hier niet onder. Dit valt onder de goederenverzekering. Hiermee verzeker je alle producten die je wilt gaan verkopen, maar ook grond- en hulpstoffen, halffabricaten, schoonmaakmiddelen en brandstoffen. Bij sommige verzekeraars kun je de inventaris- en goederenverzekering samen afsluiten.  Bij een overval, inbraak of brand kun je ook veel geld verliezen uit de kassa of kluis. Dit verzeker je met een geldverzekering. Zo’n verzekering helpt je ook in het geval van fraude.

Zakelijke gebouwenverzekering met duurzaamheidsmodule

Wanneer je bedrijfsgebouw schade heeft opgelopen, is het zaak om deze zo goed mogelijk te herstellen. Je kunt ervoor kiezen om hierbij speciaal te focussen op verduurzaming.

Wat vind je van dit artikel?

Pauline Veenstra

Auteur

Pauline Veenstra

Als freelance copywriter schrijf ik voor veel verschillende ondernemersplatforms, waaronder MKBSD. Ik vind het ontzettend leuk om de verhalen van ondernemers vast te leggen, het starten van een eigen bedrijf is immers een groot avontuur! Verder houd ik ervan om complexe thema’s als financiering en belastingzaken uit te leggen op een manier die voor iedereen begrijpelijk is. Zo hoop ik jouw leven als ondernemer net wat gemakkelijker te maken.