Mag een ondernemer meerdere eenmanszaken hebben?

Plus diverse opties om meerdere bedrijfsactiviteiten te ontplooien

Mag een ondernemer meerdere eenmanszaken hebben
Hoe stel ik een ondernemingsplan (businessplan) op

Hoe maak ik een ondernemingsplan?

Je hebt al een eenmanszaak en wilt daarnaast nog een onderneming oprichten. Mag dit dan ook weer in de vorm van een eenmanszaak, of moet je verplicht een andere rechtsvorm kiezen? In dit artikel lees je wat er wel en niet mag en welke alternatieven je hebt.

Zijn meerdere eenmanszaken wettelijk toegestaan?

Het is niet toegestaan om meer dan één eenmanszaak te hebben. Dit komt doordat je privévermogen direct verbonden is met de eenmanszaak. De Handelsregisterwet verbiedt dan ook het inschrijven van meerdere eenmanszaken per persoon. De rechtbank heeft hierover geoordeeld dat ‘het inschrijven van meerdere eenmanszaken per persoon in het handelsregister in strijd is met het doel en de strekking van de wet’.

Dat betekent trouwens niet dat je geen andere bedrijfsactiviteiten mag ontplooien. Er zijn meerdere manieren om dit binnen de wettelijke kaders te regelen.

Hoe kun je andere bedrijfsactiviteiten onderbrengen in een eenmanszaak?

Als je met je eenmanszaak andere activiteiten wilt uitvoeren, heb je verschillende opties:

1. Uitbreiden binnen je huidige eenmanszaak

  • Je kunt je bedrijfsomschrijving in het Handelsregister van Kamer van Koophandel (KVK) laten aanpassen. Zo kunnen nieuwe activiteiten worden toegevoegd aan je bestaande inschrijving.

  • Eventueel kun je extra handelsnamen registreren voor verschillende diensten of producten binnen je eenmanszaak.

2. Een nevenvestiging registreren

  • Als je nieuwe activiteiten op een andere locatie uitvoert, kun je een nevenvestiging registreren bij KVK.

  • Deze vestiging wordt onder hetzelfde KVK-nummer ingeschreven, maar met een aparte vestigingsnaam en activiteitenomschrijving.

3. Een bv oprichten

  • Als je zakelijk meer gescheiden wilt werken, kun je ervoor kiezen om een besloten vennootschap (bv) op te richten.

  • Dit is vooral interessant als je grotere financiële risico’s loopt of als je samenwerkt met anderen.

  • Je kunt ook je eenmanszaak omzetten naar een bv, bijvoorbeeld om je privévermogen beter te beschermen.

4. Een vennootschap onder firma (VOF) starten

  • Het is wél toegestaan om een vennootschap onder firma (VOF) te beginnen naast je eenmanszaak.

  • Je moet hier zelf als persoon in deelnemen, want alleen natuurlijke personen mogen in een VOF zitten.

  • Het is mogelijk om meerdere VOF’s aan te gaan, zolang je voldoet aan de vereisten van KVK.

Overgang van VOF naar eenmanszaak

Het kan trouwens ook andersom; als een van de vennoten uit een VOF stapt, mag je de onderneming voortzetten als eenmanszaak. Dit kan op verschillende manieren:

  • Als jij de enige overgebleven vennoot bent en nog geen eenmanszaak op je naam hebt, kun je de VOF omzetten naar een eenmanszaak.

  • Als je al een eenmanszaak hebt, moet de VOF eerst worden ontbonden. Daarna kun je de activiteiten onder je bestaande eenmanszaak laten vallen. De ontbinding van een VOF regel je met formulier 17 van KVK.

Wat is de beste optie voor jou?

Hoewel je maar één eenmanszaak mag hebben, zijn er dus volop mogelijkheden om je zakelijke activiteiten uit te breiden. Je kunt je activiteiten uitbreiden binnen je bestaande eenmanszaak, een nevenvestiging openen, een VOF aangaan of zelfs je eenmanszaak omzetten naar een bv. Welke optie het beste bij je past, hangt af van je groeiplannen, financiële situatie en ondernemersdoelen. Overweeg goed welke rechtsvorm het beste aansluit bij jouw toekomstplannen en raadpleeg indien nodig een accountant of bedrijfsadviseur voor juridisch en fiscaal advies.

Wat vind je van dit artikel?

Martin de Coninck

Auteur

Martin de Coninck

Vanuit mijn werk als freelance copywriter ervaar ik hoeveel er komt kijken bij ondernemen. Tijd is schaars en kennis bijspijkeren op het gebied van ondernemen schiet er al snel bij in. Juist als copywriter vind ik het belangrijk om de tijd te nemen onderwerpen goed te begrijpen en te onderzoeken. Door het vervolgens begrijpelijk op te schrijven wil ik ondernemers kennis bieden en tijd besparen, zodat zij het beste uit hun bedrijf kunnen halen.