Thuiswerkplek & arbo-eisen: zo zit het
Arbo-eisen gelden ook voor de thuiswerkplek
Thuiswerken, we doen het tegenwoordig bijna allemaal weleens. Misschien is het binnen jouw bedrijf inmiddels een vast onderdeel van het personeelsbeleid. Hoe zit het met de arbowet bij thuiswerken? Wat zijn de plichten van jou als werkgever?
Hoe motiveer je medewerkers? 7 praktische tips
Binden en boeien van personeel doe je zo
Personeel motiveren is meer dan alleen af en toe een complimentje uitdelen. Toch is het makkelijker dan je misschien denkt. Het is een kwestie van de medewerker vertrouwen geven, stimuleren en waarderen. Dit zijn zeven manieren om dat te doen.
Waarom een collectieve zorgverzekering ook in 2024 nuttig is
Voordelen van een collectieve zorgverzekering voor jou en je werknemers
Wil je wat extra doen voor je werknemers? Bied ze dan een collectieve zorgverzekering aan. Ondanks het feit dat de korting op de basispremie sinds 2023 is verdwenen, blijven er voordelen bestaan voor zowel jou als je werknemers.
Zorgplicht werkgever voor werknemers, hoe zit dat?
Een veilige werkplek is verplicht
Ben je werkgever, dan wil je graag goed voor je werknemers zorgen. Omdat je graag wil dat je werknemers bij je blijven werken, bijvoorbeeld, maar ook omdat een fijne werksfeer belangrijk is en je het liefst een zo laag mogelijk ziekteverzuim hebt. Goed voor je werknemers zorgen heet de zorgplicht van een werkgever.
Wat houdt de zorgplicht van een werkgever precies in en hoe voldoe je eraan als je zelf personeel hebt? We leggen het je uit.
In balans tussen werk en privé: zo help je je medewerkers
7 tips voor een betere werk-privébalans
Een goede balans tussen werk- en privéleven is belangrijk om medewerkers gezond, tevreden en gemotiveerd te houden. Met deze 7 tips kun je daarbij helpen.
Voel je FiT met gezonde voeding
Blog door Roland Haalman, arts in opleiding bij Zorg van de Zaak MKB - Specialisme Arbeid & Gezondheid
Gezonde voeding is van essentieel belang om vitaal en fit te blijven. Mensen die gezond leven, zijn over het algemeen meer tevreden met hun leven en functioneren beter. Toch lukt het ons niet altijd om gezond te eten, we consumeren als land veel suiker. Hoe kun je hier als werkgever mee aan de slag?
Omgaan met interne en externe stress
Verminder stress en voorkom uitval
Steeds meer mensen vallen langdurig uit door stress. En de verwachting is dat de werkdruk en werkstress de komende jaren alleen maar verder toenemen. Hoe kun je stress verminderen en ermee omgaan als jij of je medewerkers stress ervaren?
Europees kampioen zitten: hoe ongezond is dat en hoe help jij werknemers op te staan?
Laagdrempelige tips voor meer beweging tijdens het werk
Nederland is Europees kampioen. Maar voordat we gaan juichen: we zitten het meest van heel Europa. Werkende Nederlanders zitten gemiddeld 8,9 uur per dag. En dat is slecht nieuws, want zoveel zitten gaat ten koste van de gezondheid. Welke gevolgen heeft ons zitgedrag en hoe kun jij je medewerkers helpen om meer in beweging te komen?
Werknemer vindt werk-privébalans steeds belangrijker
Ambities komen op een lager pitje
Werknemers hechten meer waarde aan een gezonde balans tussen werk en privé dan aan carrière maken. Dat blijkt uit onderzoek van uitzendbureau Randstad. Onder jongeren leeft dit sentiment nog meer dan onder oudere werknemers.
7 op de 10 werknemers wil in 2024 meer aandacht besteden aan mentale gezondheid
Aanbod duurzame arbeidsvoorwaarden belangrijk voor werknemers
Weet jij wat je werknemers belangrijk vinden? Uit onderzoek van online pensioenuitvoerder BeFrank blijkt dat 70% van de werknemers in 2024 meer aandacht wil besteden aan de eigen mentale gezondheid. Daarnaast zijn duurzame arbeidsvoorwaarden steeds populairder.
Forse toename in aantal werknemers met burn-outklachten
Het aantal werknemers met burn-outklachten steeg in 2022 naar 1,6 miljoen, sterke toename onder jongeren
In 2022 hadden zo’n 1,6 miljoen werknemers te maken met burn-out gerelateerde klachten. Dat komt neer op 1 op de 5 werknemers. Dat is een forse stijging ten opzichte van 2021: toen waren er ‘maar’ 1,3 miljoen werknemers met dit soort klachten. Dat blijkt uit nieuw onderzoek dat kennisinstituut TNO en CBS deden in het kader van de Week van de Werkstress.
Alcohol op het werk: hoe herken en voorkom je misbruik?
Hoe voorkom je alcoholmisbruik onder personeel en hoe ga je ermee om?
Iedereen mag zijn of haar keuzes maken over alcohol. Maar als het op alcohol en werk aankomt, liggen zaken wat ingewikkelder. Wat zijn de regels rond alcohol op het werk? Wat als het alcoholgebruik van je werknemer invloed heeft op de werkprestaties? En hoe herken en voorkom je misbruik? In dit artikel bespreken we dit onderwerp ad fundum.
Eigenrisicodrager worden, waarom zou je?
De verzuimkosten van je personeel voor eigen rekening of toch een verzekering?
Als werkgever ben je verplicht je medewerkers te voorzien van een inkomen voor als ze ziek worden of arbeidsongeschikt raken. Hiervoor betaal je de Belastingdienst premie voor de werknemersverzekeringen. Je kunt deze premie verlagen door eigenrisicodrager te worden. Hoe werkt dat precies?
Fietsplan: zo is zakelijk fietsen nog steeds interessant
Financieel aantrekkelijke regelingen voor zakelijk fietsen
Hoewel het fietsplan officieel niet meer bestaat, zijn er sinds 1 januari 2020 er nieuwe regelingen om de fiets als zakelijk vervoermiddel te stimuleren. Daarmee is het nog aantrekkelijker geworden om je werknemers een fiets van de zaak aan te bieden, of om als zzp’er te kiezen voor een zakelijke fiets. Hoe werkt het en welke constructies zijn er mogelijk?
Duurzame inzetbaarheid: wat is het en hoe begin je ermee?
Zo creëer je waarde voor je werknemers en investeer in gelukkige en productieve werknemers
Als werkgever wil je dat je personeel duurzaam inzetbaar is. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies? En hoe begin je ermee? In dit artikel lees je wat de echte betekenis van duurzame inzetbaarheid is, welke misvattingen er bestaan over deze term en hoe je bij kunt dragen aan de duurzame inzetbaarheid van je werknemers.
Coronastress: een lang coronajaar hakt erin bij ondernemers
Hoe kun je coronastress verminderen?
Ondernemen in coronatijd is niet bepaald makkelijk geweest. Ondernemers in bepaalde sectoren hebben het flink voor hun kiezen gekregen. Velen ervaren als gevolg hiervan stressklachten. Hoe zit dat? En wat kun je doen tegen coronastress?
Corona, vaccinatie en verzuim
Het antwoord op veelgestelde vragen
De vaccinaties tegen corona zijn in volle gang: mooi nieuws richting het ‘normale’ leven - maar ook bron van vragen. Kun je van werknemers verwachten dat ze een prik halen? En als ze hem niet halen en wel ziek worden, moet je dan loon doorbetalen? Hier vind je het antwoord op de meestgestelde ondernemersvragen over corona, vaccinatie en verzuim.
Thuiswerken? Zo houd je je medewerkers mentaal fit
Vitale medewerkers zijn productiever & gelukkiger
Nu veel medewerkers door de corona maatregelen thuiswerken, is de vitaliteit van personeel voor werkgevers een prioriteit. Sociaal contact is niet meer vanzelfsprekend en de grens tussen werk en privé vervaagt. Vitale medewerkers zijn productiever, gelukkiger én voelen zich meer betrokken bij de organisatie waar ze voor werken. Hoe zorg je er als werkgever voor dat medewerkers ook nu mentaal fit blijven?